BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антителата срещу новия коронавирус изчезват бързо след оздравяването на пациентите

Нивата на антитела у пациентите, преболедували Ковид-19, падат рязко за два-три месеца след отзвучаването на инфекцията, съобщи Ройтерс.

Това е установило изследване на китайски учени сред пациенти, боледували със симптоми и инфектирани без симптоми на заболяването. Находката им повдига въпроса за продължителността на имунитета срещу новия коронавирус, отбелязва агенцията.

Резултатите от изследването, публикувани в „Нейчър медисин“, очертават риска от използването на т.нар. „имунизационни паспорти“ срещу Ковид-19 и подкрепят тезата, че е нужно дълго време да се спазва социална дистанция и да се изолират рисковите групи пациенти, казват учените.

Здравните власти в някои страни като Германия например дискутират дали е етично и практично да се позволява на хора, при които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно, отколкото останалите.

Китайското изследване обхваща 37 пациенти със симптоми на Ковид-19 и 37 заразени, които не проявяват симптоми. Учените установяват, че при тези от тях, които са дали положителен резултат на теста за имуноглобулин Г (IgG) антитела, след два-три месеца се отчита рязък спад от около 90 на сто на антителата. Този вид антитела е основен за човешкия организъм и го пази от вируси, бактерии и гъбички.

Автори на изследването са учени от филиал на Китайския център за контрол и предотвратяване на заболяванията и техни колеги от други китайски институции.

Проучването не отхвърля възможността други части на имунната система да осигуряват защита от новия коронавирус, коментира Цзин Дун-Ян, професор по вирусология в университета на Хонконг, който не е участвал в изследването.

Някои клетки запомнят как да се справят с вируса след първата си среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако се срещнат повторно с инфекцията. Учените все още изследват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!