BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов обеща в сряда отговор от банките за облекченията в кризата (видео)

Премиерът Бойко Борисов водеше днешният брифинг, като обяви, че щабът изнемогва от двете провеждания на брифинг дневно. Отсега нататък няма да има сутрешен брифинг. 

Борисов съобщи, че е възложил на щаба, на министъра на здравеопазването, още веднъж да прегледат всички лекари, медицински сестри, лаборанти, шофьори, обслужващи „Бърза помощ“, служители на РЗИ, които са работили с хора, заразени с коронавируса, за да няма нито един пропуснат човек за допълнителното възнаграждение от 1000 лева, което трябва да се изплати.

Паралелно с това премиерът е възложил създаването на щаб от доброволци, като обясни, че такъв вече има, и в него са ангажирани над 3000 души, главно по линия на противопожарната охрана. Борисов каза, че има желаещи за доброволци.

Днес Тристранката заседаваше за мерките в подкрепа на икономиката по време на извънредното положение. Социалните партньори са единодушни по няколко ключови предложения: необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави ПМС неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия; да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението; да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации; да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания.

Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби

Фирми от всички сектори на икономиката, чиито приходи са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение, ще могат да искат помощ от държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците. 

Утре и вдругиден ще продължи работата на НСТС по проекта на Постановление на МС /ПМС/ относно компенсиране на работодателите, засегнати от кризата с коронавируса, докато се издаде ПМС в понеделник около обяд, каза премиерът.

Първата ни грижа сега е опазването на човешкия живот, каза Борисов, като обяви, че всички работещи на първа линия – медици, полицаи, ще бъдат тествани. Техният труд ще бъде адекватно възнаграден.

Колко време ще продължи кризата, е първият въпрос. Светът се готви и има ресурс за три месеца.

Ще бъдат мобилизирани курсантите, за да помогнат на КПП-тата.

81 държави са заявили, че искат финансова помощ в МВФ. Борисов е провел раговори снощи с Ангела Меркел и Себастиян Курц. Най-важното сега е да запазим работниците, за да заработи после икономиката.

5 милиарда е буферът, който имаме. Но проверете колко имат хората и фирмите по сметките си, обърна се Борисов към журналистите. Индустрията в Китай сега се е възстановила на 70%. Меркел поздравила Борисов за бързото пренастройване на икономиката. Ние произвеждаме маски, защитни облекла, не се усети да не ни достига спирт. Имаме да изнасяме.

Проверени са леща, боб, царевица, каза Борисов, като добави, че имаме всичко, а всеки заем прябва да се връща.

Трябва ли на всеки държавата да плати? Резервът за пенсионерите няма да се пипа, младите ще намерят какво да работят. 

Нашата основна грижа е освен за лекарите, полицаите, и за пенсионерите да останат пари в следващите месеци, защото когато си здрав и млад, и да нямаш работа, все нещо ще може да се направи, каза  Борисов. Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си, ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме, категоричен беше премиерът. Оставам с впечатлението, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат от държавата, сиреч от самите себе си, за да станат по-богати или изобщо да не обеднеят, не – грижата трябва да ни е здравето и работниците, социалнослабите и пенсионерите, каза още Борисов и заяви, че разчетените средства в антикризисното постановление ще бъдат изпълнени. Той препоръча да обърнем внимание върху размера на вложенията в банките на бизнеса и на физическите лица, и да сравним с тези в резерва. Трябва ли всеки, който се сети, да каже „държавата да ми плати“, попита още Борисов.

Борисов се похвали, че опашката от тирове сега вече я няма, а е била 50 км, преди да се направи паркингът в Узунджово.

Светът е в небивала криза. Ние много добре балансирахме финансите в последните 3-4 години. Истински се моля да издържиме през следващите 3 месеца. И тогава да теглиме пари от фондовете за възстановяване. Борисов каза, да изчакаме до сряда да има пакет с мерки от банките – за кредитите и вноските.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!