BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Въвеждат денонощен здравен филтър на ГКПП Маказа

От утре РЗИ въвежда денонощен здравен филтър на ГКПП Маказа. По двама медицински специалисти ще упражняват здравен контрол на пътникопотока през границата с Гърция. Предстои да бъде изготвен график на дежурствата и да бъдат инсталирани две термокамери – на вход и изход, стана ясно на проведената днес регулярна среща на областния управител Никола Чанев с ръководителите на МВР, РЗИ, ЦСМП и болницата във връзка с усложнената епидемична обстановка.

Продължават съвместните проверки на здравните власти и полицията за спазване на карантината при граждани, завърнали се от рискови държави. Съблюдава се и спазването на ограниченията от страна на търговците и ресторантьорите.

Преустановени са кетъринг-доставките в „Теклас“ – най-голямата компания в Кърджали, с над 2500 души персонал, за да няма струпване на работещи в столовата. Разпоредени са и мерки по отношение на извозването им. Фирмата е поела ангажимент да увеличи броя на служебните автобуси и да разреди  пътуващите в тях.

Мерките за безопасност и контрол са напълно адекватни, имат дисциплиниращ ефект и определено дават резултат, изтъкна областният управител Никола Чанев. Хората се държат отговорно и спазват необходимата дистанция.

В държавните институции са в ход правила за защита на служители и клиенти, очаквам производствените предприятия също да извършват редовна дезинфекция на помещенията и да осигурят лични предпазни средства на работниците си, изтъкна Чанев.

За момента най-рисковият контингент са лицата, които е завръщат от чужбина, не се самоизолират или нарушават наложената им карантинна мярка, застрашавайки здравето на стотици свои съграждани. „Призовавам всички,  които са пребивавали в държави  от забранителния списък, включително Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, да останат вкъщи поне 14 дни, независимо дали са се прибрали преди 18 март и независимо дали имат оплаквания. Разчитам на тяхното гражданско самосъзнание, за да не се стига до принуда и санкции“, категоричен бе областният управител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!