BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гръцката компания „J&P AVAX“ ще наема работници от района за част от строителството на газопровода

Областният управител Никола Чанев се срещна с представители на гръцката компания „J&P AVAX“, която ще строи междусистемната газова връзка Гърция – България. Очаква се работата по проекта на българска територия да продължи около 2 години – от гръцката граница до Стара Загора. Дружеството вече разполага със складова база в Момчилград и разчита на партньорството на държавата и съдействието на местните жители за оптимизиране на дейността си.

Проектът е стратегически не само за нас, но и за цяла Югоизточна Европа, подчерта Никола Чанев. Газопроводът пресича четири общини в региона – Кърджали, Кирково, Момчилград и Джебел. Администрацията прави и ще продължи да прави всичко необходимо, за да вървят гладко процедурите и дейностите по изграждане на трасето. Имате нашата подкрепа и по отношение на документацията, и при набирането на персонал, гарантира областният управител. Гостите заявиха, че същинската работа ще започне в края на месеца с разчистване на работната зона. След транспортирането и полагането на тръбите ще има тестов период в рамките на една година. Представителите на AVAX заявиха, че ще наемат работна ръка от региона за част от строително-монтажните работи. Тръбата от Стара Загора до Комотини е с дължина 182 км и капацитет от  3 до 5 млрда куб.м газ годишно.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реална диверсификация на доставките – чрез нея ще получаваме  азерски природен газ от Трансадриатическия газопровод, но ще може да се ползва и за приток на втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други през терминала на Александруполис.

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!