BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Да хванеш „последния влак” до летище София

Хасковлии, които се прибират от държави, поставени в списъка от българските здравни власти като рискови, ще са в задължителна карантина от 14 дни. Това важи и за цялата страна.

„Община Хасково предприема превантивни мерки спрямо всички наши съграждани, които се връщат от чужбина и подлежат на карантинен период“, съобщи кметът Станислав Дечев в свое обръщение, което качи и в официалната си Фейсбук страница. В него се напомня, че карантинните трябва да останат на адреса, който са посочили в анкетните карти, попълнени още в самолета или при влизане в страната ни през граничните пунктове. В списъка на рисковите пътници са всички, които идват от: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка,  Италия,  Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия,  Швейцария и Испания.

В 0 часа тази нощ българската държава затвори въздушната си граница за полетите от Италия и Испания.

Снощи на летище София с последния разрешен полет е кацнал  самолет от Валенсия. В него са пътували около 150 българи, които се връщат по домовете си, основно заради тежката ситуация в Испания и Валенсиано. Сред тях има хасковлии и димитровградчани, които от години живеят и работят там. „В Испания положението буквално е военно. От миналия петък сме в социална изолация и всеки ден мерките все повече се затягат. По улиците има патрули с оръжие, които стриктно следят да не се нарушават разпоредбите на властите. Ако преди няколко дни все още имаше отворени магазини и кафенета, то през последните нямаше откъде едно кафе да си купиш. Дори някои от клиниките с лични лекари затвориха. Само хранителните магазини и аптеките работят, и определените от властта болници. Както гледахме по новините, че в България витрините се изпразват, така е и във Валенсия. В Гандия, където има много Българи, разказаха, че също хората се запасяват. Влизаш с пълно портмоне и така и си излизаш.”, разказаха завърналите се снощи нашенци. Те дават информация и, че испанските власти следят много строго фирмите. „Ако някой обект или фирма няма право да работи при обявените мерки, но го прави, глобата стига до 600 хил. евро.”

Разказват и за мерките по летищата.”Летището във Валенсия изглежда все едно, че там е паднала бомба. Всичко е под строг контрол. В София –е същото. Проверката беше много стриктна и продължи около три часа до най-малкия детайл. На нашето летище не е разрешено снимането.”

Завърналите се са наясно, че в следващите две седмици ще са под „домашен арест”, но не роптаят, дори някои доброволно са решили да изкарат повече дни-поне 20 в карантина. Благодарни са, че са вече  у дома и са категорични, че всеки трябва да е много съвестен заради себе си и най-вече заради любимите си хора, въпреки, че признават, че изолацията, особено ако си сам, доста тежи.” Върнах се, защото така или иначе в Испания съм с вързани ръце, а в България имам възрастни родители, за които трябва да се погрижа при нужда, ако нещо им се случи. Сега съм изолиран от тях и останалите си близки, не съм виждал никого, но ако всичко е наред, скоро ще мога да ги видя на живо.

Билетът ми за България беше купен още миналата седмица и през цялото време бях в голямо напрежение, че Испания може да затвори за полети или пък България да затвори границата си за пътуващите от Испания, и да не успея да се прибера. Когато чух, че това ще се случи на датата, на която беше и моят билет, ми причерня. Но в следващия момент си отдъхнах, давайки си сметка, че всъщност полетът ми е последният, който ще бъде допуснат в София от Валенсия. Ще хвана последния влак, както гласи поговорката.”, разказва завърнал се снощи хасковлия, който вече е в домашна карантина. Наясно е, че при нарушаване на карантината го грози до 5 години затвор и до 50 хил.лв. глоба.

Колко са точно под домашна карантина в Хасково в тои момент,  от РЗИ не дават информация.

А към такива, като него кметът се обръща: Разчитаме на гражданското ви съзнание да бъдете коректни и да спазвате препоръките на здравните власти.

Станислав Дечев подканва хасковлии и да подават сигнали  за завърнали се от чужбина наши съграждани, които не са се самоизолирали доброволно или не спазват наложената им карантина. „Съзнавам неудобството, което им създаваме, но това е най-сигурната мярка за прекъсване на разпространението на коронавируса.”, казва градоначалникът на Хасково и призовава за толерантност.” Моля ви, не се е настройвате срещу вашите съседи, които се прибират от чужбина. Мерките са превантивни и неизбежни в условията на пандемия!”

Домоуправителите на жилищните блокове да организират дезинфекция на общите части, входни врати, врати на мазета и тавански помещения, асансьори, перила и всички предмети, до които се докосват хората, казва в призива си още Станислав Дечев.

Към хората от селата той се обръща с молба да пътуват към града само, ако е крайно наложително. Ако имат нужда от помощ да  потърсят кмета или наместника на населеното място.

Кметът разпространява и новата наложена мярка в кризисната ситуация, с която не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!