BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейският парламент осъди расизма почти единодушно

Европейският парламент обсъди като първа точка от дневния ред на сесията си в Брюксел днес случая със смъртта на Джордж Флойд в САЩ. В началото на заседанието евродепутатите запазиха минута мълчание в памет на жертвите на расизма и полицейското насилие.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че по целия свят хората призовават за расизма да се говори открито и честно. Трябва неуморно да се борим с расизма и дискриминацията, особено с неосъзнатите им прояви – на трудовия пазар, в образованието, политиката, здравеопазването, при дейността на правоналагащите власти. В Европа трябва да има повече равенство и честност, в ЕС няма място за расизъм и дискриминация от какъвто и да било вид, добави тя.
Фон дер Лайен отбеляза, че в ЕС партии печелят избори с расистка реч и че расизмът е трайно вкоренен в европейските общества. Ако има политическа воля, промяната може да настъпи, допълни тя.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) настоя за пълно отрицание на расизма. Смъртта на Флойд предизвика целия свят да въстане срещу полицейското насилие. Не трябва да пренаписваме историята си, макар да има от какво да се срамуваме, допълни групата на ЕНП.

Социалистите и демократите добавиха, че мечтите на Мартин Лутър Кинг и днес остават несбъднати. Махнете белите колена от черните вратове, призова тази парламентарна група.

От „Обнови Европа“ посочиха, че в днешните общества все още липсва уважението към живота. Жестоката смърт на Флойд трябва да ни накара да се вгледаме в собствения си двор. Политиците се заиграват с расизма, за да печелят избори, допълниха либералите.

Групата „Идентичност и демокрация“ отбеляза, че протестите след смъртта на Флойд стават все по-насилствени. Свалянето на статуи няма да спаси света от расизма. Глупаци са онези, които искат да пренапишат собствената си история, добавиха представителите на тази група.

Зелените заявиха, че колониалната история определя от векове обществата в САЩ и Европа, с дълбоко вкоренени неравенства, които погубват хора. Европейската колониална история все още води до полицейско насилие, добавиха те.
Европейската обединена левица отчете, че трагедията с Флойд е довела до политическо сътресение. Има нужда от ясен отговор на поставените искания срещу полицейското насилие. ЕП трябва да обяви, че робството е престъпление срещу човечеството, призова тази парламентарна сила.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) отбелязаха, че смъртта на Флойд е настъпила заради извършеното от него престъпление. По техните думи поводът се използва за нападки срещу САЩ и президента Доналд Тръмп.
Евродепутатът Ангел Джамбазки (ЕКР) заяви, че всички животи имат значение. Да отричаш това и да твърдиш, че животът само на една раса има значение, е расизъм. Да твърдиш, че една раса е виновна за всичко, също е расизъм. Когато моите предци са се борили срещу турското робство в България, борили са се честно, с оръжие в ръка, а не са грабили магазини, не са крали обувки и дрехи, добави той.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!