BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Загреб бе разтърсен от най-силното земетресение за последните 140 години

Силно земетресение разтърси Хърватия и столицата й рано в неделя сутрин, като причини паника, евакуация на болници и множество щети, включително на емблематична за града катедрала, предаде Асошиейтед прес.

15-годишно дете е в критично състояние, а няколко други са с различни наранявания.

Според Европейската сеизмологична служба трусът е бил с магнитуд 5,3 и е разтърсил обширен район северно от Загреб в 6.23 часа на 22 март. Епицентърът е на 7 километра северно от Загреб, на дълбочина 10 километра.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че земетресението е най-силното в Загреб за последните 140 години.

Много сгради в столицата са напукани, пострадали са стени и покриви. Улиците в центъра на града са затрупани с отломки. Парчета бетон са паднали върху автомобили.

Земетресението доведе до евакуация на родилно отделението – родилки, новородени и кувьози бяха преместени на ново място с помощта на армията.

Емблематичната катедрала на Загреб също е пострадала от труса, като се е срутил върхът на една от двете й камбанарии.

Прекъснато беше електричество, съобщено бе и за няколко пожара.

Официални представители съобщиха по-рано, че е загинало 15-годишно момиче, но лекарите уточниха, че то е в критично състояние и се бори за живота си.

Трусът стана в момент, когато хърватската столица е частично блокирана заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, отбелязва агенцията.

Заради епидемията хората бяха призовани да избягват обществените пространства като паркове и площади, но земетресението ги принуди да потърсят спасение именно там.

Премиерът призова гражданите да запазят спокойствие и да останат извън домовете си в централната част на Загреб, където има най-много разрушения.

„Имаме две паралелни кризи, които взаимно си противоречат“, заяви Пленкович след спешна среща с високопоставени официални представители.

Хърватски войници, носещи маски и лопати, се включиха в усилията за разчистване на отломките.

„Ще се опитаме да разчистим улиците възможно най-бързо“, заяви Пленкович. „Стойте пред домовете си и спазвайте дистанция“, добави той.

Словения съобщи, че единствената й атомна електроцентала – АЕЦ Кръшко, не е засегната от земетресението в съседна Хърватия, но властите са започнали инспекция на системите и оборудването като обичайна превантивна мярка.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!