BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Знаете ли какво означава „златна тояга през село ходи“ в наричанията на пръстените за Еньовден?

В мълчаната вода неомъжените момичета пускат своите пръстени в магическата нощ срещу Еньовден. На другата сутрин се гадае. От стари времена наричането показва какъв момък ще вземе младото момиче като булка. А магията на това моминско трептене показаха с автентичните наричания ентнографките от Регионалния исторически музей в Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова.

Налазените пръстени от менчето с мълчаната вода извади Еньовата булка. Тя се носи на ръце и не трябва да стъпва на земята, защото се вярва, че пусне ли нозе, всичко под тях изгаря.

Момичетата, които бяха пуснали в менчето пръстените си, получиха и предвещание за бъдещите си женихи.

На една от тях се падна наричането „рой се вие из градинка“-очаква те венчило за пчелар, Еньовата булка донесе късмет на друга с наричането „златна тояга през село ходи“, което означава, че ще се омъжи за селски кмет. На друго от момичетата пък се падна „алено хрянче пред дюкян цъфти“, т.е. чака я венчило за търговец. Ако на момата се падне наричане на пръстена с „червени чехли пред дюкян тропат“ означава, че тя ще се омъжи за обущар, „сам си Здравко при бял камък“ т.е.- съпругът й ще е едно чедо на баща и майка, галено и глезено момче, а падне ли се “тиха вода по камъче“ значи, че един ден момата ще вземе мъж кротък и добър.

Наричанията бяха много забавна част от празника, посветен на Еньовден, който се проведе в лапидариум на музея днес. В него се включиха и възпитаниците на школата по Етнография Арт школа „Дъга“ към Младежкия център. Те оплетоха билките и цветята в Еньовденския венец, направиха и кашпи, с които магичния си танц на този ден изпълниха възпитаничките на Галя Щерева от Детски танцов ансамбъл „Южняче“.

„Магията на Еньовден“ е част тридневните инициативи за празника на Община Хасково, съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационен център по наркотични вещества.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!