BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Издирват документи, снимки и предмети, свързани с бившия концлагер „Слънчев бряг“

„Слънчев бряг“ е бил концлагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Известен е още като Трудова група или „Лагерът на смъртта“. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е бил секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства.

Поради секретността на поделението, няма достатъчно свидетелства за съществуването му и картината от това време и място остава непълна. Сега Община Ловеч започва дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани със съществуването на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край града.  Идеята на администрацията е да бъдат събрани интересни предмети (съдове, инструменти, дрехи), снимки, писма и др., които са били ползвани от затворниците или от охраната. Особено ценни ще са евентуално запазени фотографии от това време, запечатали както хора, така и местността, посочват от Общината.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, филмови и видеоматериали от първите години след промяната през 1989 г.

От администрацията апелират младите хора да споделят наследеното от своите възрастни роднини, дядовци и баби.

Намерението на администрацията е да събере тези артефакти и да ги съхрани чрез Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция. Желаещите могат да дарят или да предоставят за временно ползване своите експонати. Приемат се както оригинали, така копия на хартиен или дигитален носител.

Експонатите могат да се предоставят в Община Ловеч по пощата или с куриер, както и лично да се донесат всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч., в отдел „Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол“. Могат да се изпращат и на имейлите на администрацията.
 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!