BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как се предава коронавирусът, какво да не пипаме

„Борбата с коронавируса има три насоки. Едната са административните мерки, които взе навреме правителството. Личната хигиена е вторият ключов момент в борбата за ограничаване на епидемията”, посочи в студиото на „Здравей, България” по NOVA проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София.

„Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло, остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни”, подчерта проф. Воденичаров.

Проникването на вируса става по три пътя през лигавиците – очната, носоглътката и устата. Главен виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете, които се замърсяват”, поясни проф. Воденичаров.

Ръцете да се мият след събуждане, преди всяко хранене, преди взимане на лекарства, преди гримирането при жените, преди поставянето на контактни лещи. Също след дадени дейности, като ходене до тоалетната, изхвърляне на боклука, кихане, кашляне, издухване на носа”, посъветва проф. Воденичаров.

„Достатъчно е ръцете да се измиват със сапун. Еднакво е действието и на течния и на твърдия сапуни, дори и на калъпите, които правят по селата”, заяви експертът.

Той обясни, че след употреба на ръкавици, те трябва да се махат по правилния начин – от китката, а не с издърпване на пръстите.

Проф. Воденичаров каза, че по възможност да се купуват предварително опаковани хранителни продукти.

„Измиването на плодовете и зеленчуците става обилно с вода, но не и с дезинфектанти”, подчерта експертът.

Обувките трябва да се събуват още в началото на жилищното помещение. Коронавирусът, но и други микроби, като хепатит А, се задържат по уличните настилки”, категоричен е проф. Воденичаров.

Връхните дрехи трябва да се проветряват, слагат се на закачалка и се изнасят навън. Ултравиолетовите лъчи на слънцето имат дезинфекционно действие. Три часа са достатъчни дрехите да бъдат дезинфекцирани”, каза проф. Воденичаров.

„Най-мръсният аксесоар е телефонът. Учени, микробиолози от Аризона са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми, отколкото по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази. Телефоните могат да се почистват с мокри кърпички или дори крърпичка, навлажнена с парфюм”, допълни Воденичавор.

„При почистване вкъщи, при липса на дезинфектант може да се използва белина, разтворена във вода в съотношение 9 към 1, както и парочистачка”, каза проф. Воденичаров.

И поясни, че за да има даден разтвор дезинфектиращ ефект, концентрацията на спирт трябва да е над 60%. За дезинфекция специално на метални повърхности може да използва и течност за чистачки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!