BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Куфарът, с който Недялка Симеонова е пропътувала света е вече в Музея на Хасково

Писма, изпратени до семейството й малко преди да напусне земния свят, снимки от гастролите й и куфарът, с който именитата цигуларка Недялка Симеонова е пътувала, покорявайки стотици сцени, са вече част от колекцията на Регионалния исторически музей в родния й град Хасково.

Част от нея е вече и парче от крилото на изгорелия през 1971 година при излитане самолет със 73-ма души на борда от българската културна делегация за Алжир. 30 от тях загиват, сред които е и Паша Христова. Сред оцелелите при самолетната катастрофа е синът на цигуларката Димитър Симеонов, също бележит наш музикант, композитор и  първи преподавател по саксофон в Консерваторията. По време на злополучната катастрофа е диригент на оркестър София. Артефактите бяха дарени днес от техния наследник Филип Симеонов.

Творческият път на бабата на Филип –Недялка Симеонова започва, когато тя е едва на 6 години. А първият й концерт на сцената е в читалище „Заря“ в родния й град. От тук насетне предстоят десетилетия, в които светът ще говори за „детето чудо“ от Хасково и за честта да е първата  българка с концерт в Карнеги Хол.

Животът на Недялка Симеонова е низ от огромни творчески успехи, но и крахове и разочарования в личния живот. Та обаче е и олицетворение на силния дух. Това личи и едно от писмата й, които изпраща на 3-ти февруари 1959 година до близките си в агонията на предсмъртието си от болницата в Париж. В него казва на сина и снаха си, че  добре и ги успокоява, че всичко е наред. Месец по-късно, на 14-ти март, идва вестта за кончината й. Умира от рак. 

„Това само един силен духом човек може да направи-да поддържа духа на близките си хора!“, казва внукът й. А писмото е сред дарените вещи днес от него.

При предаването им в хасковския музей Филип Симеонов сподели, че се възхищава не само от виртуозната музика на баба си, а и от характера й, който проявявала от малка. И разказа случка от Русе, която е чувал за нея в семейните спомени, докато тя е още момиче. 12-годишната Недялка прецапва през кал и излиза на сцената боса, изсвирва си концерта безотказно. „След дъжд, след кал, след пътуване, все пак стига прогизнала до сцената и излиза боса. Да застанеш и да си изпълниш концерта без да трепнеш-това е пример, който се дава веднъж!“. Внукът й казва, че това е талант, не просто амбиция, но и смята, че Недялка Симеонова е поддържала този  талант  с много труд. Според Филип Симеонов, ако казват, че при много от виртуозните музиканти талантът е 90 процента, а  10 са труд, то при баба му пропорцията е 50:50.

Спомените, семейните ценности, тези емоции за паметта  в рода си, той подарява сега, година и половина по-късно след кончината на баща си, по негова заръка. „Той отдавна искаше да направи ново дарение в Музея в Хасково, но през последните години му беше трудно пътуването.“ Синът на Недялка Симеонова-Димитър в годините вече е правил дарения от снимки на майка си в Хасково. А синът му донесе към колекцията с дарения днес и доста негови вещи. сред тях композирани от баща му пиеси и негови награди. Огърлие, което той е получавал като признание за работата си. Също част от дарението е партитурата на пиеса, писана от баща му специално за баба му Недялка.

Всички тези ценности от историята на Хасково и неговите бележите творци, ще бъдат описани и ще станат част от следващите изложби на Регионалния исторически музей.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!