BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МОН внесе предложения за промени в закона – за четиригодишните, за училищните настоятелства и за електронното обучение

Внесохме днес в Министерския съвет предложение за решение до Народното събрание за проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, които са свързани с въвеждането на задължителна подготовка на децата на четири години, за контрол на училищните настоятелства и за недопускането на загуба на земеделски земи при преобразуването и закриването на училища, както и за обучението в електронна среда. Това съобщи на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обясни, че задължителният обхват на децата на четири години е свързан с възрастта, която е най-важна за когнитивното, социално-емоционалното и за езиковото развитие на децата. Особено важно е образованието на четиригодишните деца, за които говоримият език в семейството им не е българският. Нашите анализи показват, че децата, които са били обхванати от предучилищна възраст и са от семейства, в които липсва отношение към образованието, много по-често достигат до гимназиално образование и до придобиване на професионална квалификация, коментира министър Вълчев. Той каза, че се предвижда възстановяването на такси за тези семейства и родители, които получават помощи по Закона за семейните помощи за деца.

Предлагаме предучилищната подготовка на четиригодишните деца да е само в детските градини, а не в училищата, информира образователният министър. Затова от МОН предлагат тригодишна програма за надграждане, пристрояване и реконструкция на детски градини и училища на стойност 210 милиона лева. По този начин със 100 милиона лева от тези средства ще може поне 15 нови училища да бъдат построени, а близо 20 училища да бъдат надградени. Това няма да реши проблема с двусменния режим в училищата, основно в големите градове, но около 50 детски градини ще се изградят по програмата, а 50 детски градини ще се надградят, каза министър Вълчев.

Той информира, че за последните 30 години бяха създадени настоятелства към училищата и бяха възстановени земеделски земи, дарени на училищата, в много големи размери, но при закриването на училищата една част от тези земи са „отишли при общинските поземлени фондове, а не в приемащите училища“. С промените в ЗПУО това ще бъде коригирано, обясни министър Красимир Вълчев и добави, че ще има и контрол върху училищните настоятелства.

Промените предвиждат също при извънредни обстоятелства и невъзможност за присъствен учебен процес – каквито са „дървените“ и грипните ваканции, веднага да се преминава към обучение в електронна среда, от разстояние, съобщи министър Вълчев. Той уточни, че годишно учениците губят средно по 10 процента от учебното време заради отсъствия, или това са между три и четири седмици, без са се включват празниците. Когато на ученик се налага да отсъства – например, заради счупен крак, той ще може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая, обясни образователният министър. Той добави, че ще бъде разрешено до 20 процента от учебните часове, от учебния план, след четвърти клас, да са в електронна среда, от разстояние. Това ще е само при училища, които са с одобрен проект за иновации, може да се приложи при училища, в които се учи на две смени. При училищата с концентрация на деца от уязвими групи тази „опция“ не трябва да се използва и не трябва да се одобрява, защото тези ученици трябва да са в класната стая, заяви министър Вълчев.

Той съобщи, че МОН цели до 2027-2028 г. да имаме по всички учебни програми безплатно, визуализирано образователно съдържание. Учителите са близо 90 000 и ще им плащаме да разработват такива електронни уроци по проекта „Образование за утрешния ден“, каза министър Вълчев. Той съобщи, че всеки ученик ще има свой акаунт от МОН – от първи клас, до завършването на висше образование. Тези профили ще позволяват да се прави анализ на ученето и на резултатите на учениците, като ще се използват първите елементи на изкуствения интелект. Това е бъдещето на електронното образование и затова в следващите години ще има много повече средства за електронизацията на училищата, коментира министър Красимир Вълчев.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!