BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мутация на новия коронавирус увеличава риска от зараза

Специфична мутация на новия коронавирус може значително да увеличи способността му да инфектира клетките, предаде Ройтерс, като се позова на резултати от изследване на американски учени.

Проучването им може да обясни защо първите вълни на епидемията в някои части на света не поставиха в толкова затруднено положение здравните системи на страните, както се случи с епидемиите в Италия и в Ню Йорк, САЩ.

Специалисти от изследователския център „Скрипс Рисърч“ са установили, че мутацията D614G увеличава броя на „шипчетата“ на коронавируса, които му позволяват да се прикрепи към клетките и да ги разруши.

„Броят или гъстотата на шиповете на вируса са около четири или пет пъти повече при тази мутация“, казва Хйерюн Ко, един от водещите автори на изследването.

Изследователите подчертават, че все още не е известно дали тази малка мутация влияе върху тежестта на симптомите при заразени хора и върху смъртността. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!