BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Найден Зеленогорски сформира нова дясна партия със структура в Хасково

Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН) бе представено днес в Хасково от председателя му Найден Зеленогорски. Член на Управителния съвет е Виолета Донева, която е с научна степен доктор на икономическите науки. В сдружението участва Филип Симеонов, внук на известната хасковска цигуларка Недялка Симеонова.

Новият проект е вписан като неправителствена организация, като целта е да прерасне в десен политически проект. Трансформирането се предвижда да стане през септември, когато ще се състои Учредително събрание.

„Нашата идея е да работим преди всичко за обединяване на десницата в България. За онази истинската десница, както я наричам, от времето, в което в българската политика имаше кауза, имаше идея, имаше воля, кураж и смелост за реформаторски политики“, заяви Зеленогорски, който е бивш депутат и бивш кмет на Плевен.

Според него през предпоследния мандат в парламента, Реформаторският блок не е успял да реализира реформаторските политики в пълния си мащаб.

Зеленогорски обяви, че след избора на следващия български парламент в България, трябва да се направят основни промени в Конституцията – съдебна реформа, върховенство на закона, разделение на властите в посока възможности за разследвания и съдебни процедури, които да водят до честни съдебни процедури, бързи наказания, отговарящи на очакванията на българите и на Европейската комисия.

„В съдебната система в България е една голяма дупка. Държавата ни освен всичко я тормози най-вече може би корупцията. Корупцията, която не позволява на нищо, на никакъв сектор да се развива нормално като се започне от земеделските производители и се стигне до култура, образование. Всичко тук минава през корупционни схеми“, заяви Филип Симеонов, който е съдебен заседател. Той допълни, че ще работят за прекъсване на корупционната нишка.

Сред предложенията на ДЕН е въвеждане на второ ниво на местно самоуправление като областният управител да се избира директно от хората в региона. Представителите на формацията смятат, че в България трябва да има между 8 и 10 региона, в които да има избор на регионален управител и регионален съвет. Целта е деконцентрация и на властта, и на финансите за развитие на отделните региони, които да бъдат конкуренти помежду си, а не едните да изостават, а други да напредват.

Настояват още за машинно гласуване, което според представителите на ДЕН ще намали до минимум машинации, манипулации и подмяна на вот.

Зеленогорски заяви, че предстои в Хасково да бъдат излъчени представители на ДЕН на местно ниво, които да работят за създаване на местна структура. Той не назова поименно хора, но каза, че сред тях ще има добре познати личности, както и млади, непопулярни. Повече яснота за местните представители на формацията се очаква до месец – месец и половина.

Политикът допълни, че ще търсят партньорство с десни и демократични политически сили, доказали своите принципи и цели.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!