BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-лошият сценарий за развитието на коронавируса и съветите на топ епидемиолог

Ще се зарази ли 60-70% от човечеството с новия коронавирус? Има такава прогноза и тя е при най-лошия сценарий, моделиран от австралийски учени. Но според известен японски специалист по инфекциозни болести и епидемиолог има друга по-лоша перспектива.

Сато Акихиро, който е изготвил ръководството за Токио за 2018 г. за мерките при разпространение на инфекции в мегаполиса, счита, че най-лошият сценарий е превръщането на нов тип коронавирус в сезонно заболяване.

Експертът дава специални препоръки за семействата, които живеят заедно с възрастни хора.

„При новия коронавирус смъртността сред възрастните хора е висока. Сред тези над 80 години смъртността е 16–17%. И ако това се случва всяка година, ще е голям проблем. За младите хора това не е толкова страшно, но при възрастните хора болестта носи риск за живота“, обяснява инфекционистът.

В Италия 98% смъртните случаи от Covid-19 са пациенти над 60 години. Затова карантината трябва да важи за всички.

„По-младите членове на семейството могат да внесат инфекция вкъщи и да заразят по-възрастен човек. Там, където има възрастни хора, бих посъветвал всички членове на семейството да откажат посещенията си в многолюдни места, ако е възможно. Да излизат само за най-необходимите неща – пазаруване, работа, придвижване колкото е възможно повече с личен транспорт или пеша, да се въздържат от използване на метро, влакове или автобуси “, казва специалистът.

По-младите членове на семейството преболедуват в лека форма или дори да не усещат симптоми, но в същото време могат да станат източник на инфекция за по-възрастните членове на семейството.

„Статистиката показва, че младите хора се възстановяват бързо. Около 80% от заразените лесно се възстановяват. Тоест 80% от населението преболедува [коронавируса] като настинка“, обясни лекарят.

Друг важен фактор за намаляване на смъртността е намаляването на тежестта върху здравната система и за това е необходимо да се гарантира, че разпространението на заразата, което е неизбежно, е плавно.

„Трябва да се вземат мерки, докато броят на заразените е малък. В Япония растежът беше плавен, за разлика от Америка, Италия и Южна Корея. Идеално е растежът да е плавен, както в Япония, защото дори и всеки ден да се появяват нови инфекции, но всеки ден някой се възстановява и изписва. Така здравната система се справя със ситуацията. Колкото по-плавен е растежът, толкова по-голяма е възможността медицинските заведения да оказват помощ на онези, които са в тежко състояние. Ако растежът е остър, вертикален, тогава има пациенти, които просто не могат да осигурят медицинска помощ. Не можете да се приближите до тази линия „, смята епидемиологът. Този съвет многократно се повтаря от здравните специалисти от различни страни след бума в Италия.

Японския епидемиолог счита, че прогнозите, според които броят на заразените ще бъде 60–70% от населението, няма да се сбъднат. Този сценарий включва спонтанна вълна от инфекции, а сега всички страни предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Още от февруари, когато учените вече започваха да опознават новия коронавирус, един от най-големите им страхове беше, че той ще се превърне в пандемия. Следващият голям страх, след като Covid-19 бе признат за пандемия, е превръщането му в сезонен. Причина за подобна прогноза е фактът, че засега огромната маса случаи са в Северното полукълбо. Според най-мрачният сценарий, вирусът се разпространява добре в по-студена среда, затова с настъпването на зимата в Южното ще се увеличат случаите там. Ще продължи да има огнища и при следващата смяна на сезоните, те ще възникват там, където условията са добри за коронавируса. Това обаче не се случи с близкия до него вирус, който през 2003-2004 предизвика епидемията SARS.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!