BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ние, кърджалийските Ботевци от випуск 1960 г.

През далечната 1960 г. абитуриентите от гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали на 24 май за последен път запяха възторжения химн на просветата и науката  „Върви, народе възродени“!

Тогава пеехме с блеснали от радост очи, но и с малко тъга. Защото се разделяхме с училището – любимо и незабравимо.

Учехме в сградата на гимназията на ул. „Републиканска“,  строена в средата на миналия век.  Възпитала и изучила вече хиляди ученици. Преподаваха ни учители на високо професионално ниво. Уважавахме ги и ги обичахма, защото учителската професия е първата професия, която дава началото на всички други професии. Сега можем да кажем с радост: „Учителко любима, целувам ти ръка“.

Така изглежда днес нашата гимназия

По повод наближаващия 24 май се обръщам се към дългогодишния ни кмет инж. Хасан Азис. Ако иска да остане записан със златни букви в историята на Кърджали, трябва да възвърне отново блясъка и значението на старата гимназия. Сега, тя е в окаено състояние. Гимназията е останала самотна, непотребна и полуразрушена в центъра на Кърджали. А гимназията може отново да се превърне в училище за усъвършенстване на знания по Биология, Астрономия, Космонавтика. Да се подготвят ученици за участие в олимпиади по математика, физика и астрономия.

Според мен до 20 години очакват сегашното поколение да стане свидетел и участник на велики открития в медицината и космонавтиката.

Балът
                                                                                                                                Рисунка: Христо ЯНЕВ

По какво си приличаме и различаваме поколенията. Различаваме се по това, че някога ние нямахме компютри, таблети, телефони, а си приличаме по това, че младите са вечно жадни за знания.

Ние, абитуриентите с посребрени  коси, днес с тъга си спомняме за онези наши съученици, които преждевременно си напуснаха,  вечно ще ги помним. Радваме се, че сред нас са класната ни Теофана Текелиева, учителка по български език и учителят по физика Бекриев, на които пожелаваме здраве и дълголетие.

Ние, абитуриенти с побелели коси, отново ще запеем „Върви, народе възродени, към светли бъднини вървим“ .

                             Христо ЯНЕВ, абитуриент от випуск 1960г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!