BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Никола Чанев видя възможностите на микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“

 

Областният управител Никола Чанев посети микробиологичната лаборатория на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, в която се изследват проби за коронавирус с PSR-тест. Тя е високоспециализирана и е в състояние да прави по 40 теста дневно, като резултатите са готови до 2 часа. Освен медици, пациенти със съмнения за COVID – 19 и контактни лица, тя ще тества, срещу заплащане, и граждани, на които предстои  пътуване зад граница и трябва да удостоверят здравния си статус. Областният управител се запозна с възможностите на апаратурата и принципа на работа. Той изрази задоволството си от откриването на лабораторията, за което институциите настояха през МЗ, и от професионализма на екипа. С това диагностично звено на практика повишаваме степента на защита от коронавирус в областта, изтъкна Чанев.

PSR e методика, която е изключително прецизна, тя отчита в реално време дали пробата е позитивна, обясниха медиците. Лабораторията се обслужва от молекулярни биолози. Освен проби за коровирус, апаратурата може да изследва  и причинители на пневмонии, вътреклетъчни паразити, генетични аномолии, папиломни вируси, половопредавани болести и др., обясни д-р Славея Димитрова – началник на микробиологичната лаборатория.

Със същата апаратура разполага и Медицинският университет в Александруполис. “Това е един високотехнологичен сегмент в медицината, с какъвто малко областни болници у нас могат да се похвалят. Откриването на лабораторията в Кърджали ще има положителен ефект за здравната ни система на национално ниво“, подчерта директорът проф. д-р Тодор Черкезов.

Чанев благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с пандемията, и използва случая да поздрави гилдията на сестрите, които днес честват професионален празник. Той подари 300 маски за нуждите на персонала и пациентите на МБАЛ и пожела инфекцията да отшуми скоро и да се върнем към нормалния си ритъм на живот.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!