BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата разследва инцидента с трима пострадали в тунела на АМ „Струма“, двама транспортирани във ВМА

Двама души, пострадали по-рано днес при инцидент на автомагистрала „Струма“, са транспортирани за лечение във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресслужбата на ВМА.

Пациентите са в стабилно състояние, контактни и адекватни. Направени са им повторни изследвания за установяване пълния им статус.
Единият пострадал е с охлузвания в областта на главата и на гръдния кош, по първоначални данни – има счупване на три ребра, пневмоторакс, контузионен бял дроб. Вторият пациент е с незначителна рана на главата, счупване на дясна бедрена кост, счупване на големия пищял на десния крак.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на строящия се тунел „Железница“, където днес пострадаха трима работници. Той,заедно с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, беше и в двете лечебни заведения в Благоевград, в които са настанени пострадалите и обяви, че те ще бъдат транспортирани във Военно-медицинска академия, където има съвременна апаратура.

При посещението си на тунела министър-председателят разговаря с част от работниците там. Те считат, че срутването се е случило заради обилните дъждове, посочи Борисов. Виждате скалата, не е камък, считат, че е пропускало точно там вода и е направила скалата ронлива и към пет-шест кубика са паднали, посочи премиерът. Той отбеляза, че веднага другите работници са се притекли на помощ и са ги спасили. Затова решихме да продължи работата в другия тунел и участъка отпред, докато комисията, назначена от министър Петя Аврамова, провери, допълни министър-председателят.

Борисов посочи, че два километра общо от тунела са готови, инцидентът е станал на последни два-три метра, които се наричат забой. „Зарадвах се на иконите в тунела, защото Господ ги спаси тези хора“, каза още премиерът. „Всеки път, когато се разделям с тях, им казвам: „Мерките за безопасност, внимавайте и пазете се“, допълни Борисов. Той изтъкна, че това е сложен, грандиозен, огромен процес. Само като погледнете машините – като лястовички са по скатовете, по двадесет-тридесет тона машини, най-малкото невнимание и риск и може да се обърне, посочи премиерът. „Затова, ако беше лесно, за Олимпиадата в Гърция трябваше да е готово“, каза още Борисов.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 134, ал.1, т.2 НК, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Към настоящия момент е известно, че днес, 24 юни, в строящия се тунел в района на с. Железница, община Симитли, представляващ част от автомагистрала „Струма“, се срутила скална маса и пръст. Вследствие на инцидента били затрупани трима от работещите служители на фирмата-изпълнител.

Действията по разследването са започнали с оглед на местопроизшествие в присъствие на дежурен прокурор, главен разследващ полицай на 1 РУП – Благоевград, както и на поемни лица и технически помощници.

Сред пострадалите са техническият ръководител на обекта Г.Ф. (на 47 години), който е с леки телесни повреди, С.Д. (на 31 години) – с три счупени ребра, увреждане на бял дроб и спукана кост на крака и К.Ч. (на 46 години) е с фрактура на дясното бедро. По информация на лекуващите лекари, тримата мъже са в съзнание и са контактни.

На прокурора от РП – Благоевград е предадена на място документация на дружеството, осъществяващо строежа на тунела, включително периодични и ежедневни инструктажи. Провеждат се разпити на служителите, които били на смяна по време на инцидента – двадесет и едно лица, което ще приключи до края на днешния ден.

Предстои назначаване на експертизи, както и други действия по разследването.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!