BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разгадаха „небесните знамения“ след смъртта на Цезар

Убийството на Цезар през 44 г. пр.н.е. довело до падането на републиката и образуването на Римската империя. Древните автори пишат, че както самото му сваляне, така и последвалите събития са били придружени от небесни знамения необичайно студено време и последващ глад.

В ново проучване международен екип от учени установи, че небесни „знамения“ наистина е имало. Те са се появили поради изригването на вулкан в Аляска, според научна статия, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вулканът Окмок
Учените направили химичен анализ на пепел, открита в ледните ядра в Арктика и открили данни за необичайно студен климат в Средиземноморието, свързан с изригването на вулкана Окмок на остров Умнак.

Те намерили следи от две изригвания. Първото се е случило в началото на 45 г. пр.н.е. Било кратко и малко. Второто, много мащабна, било през 43 г. пр.н.е. Ефектите му се усещали дори в отдалечени кътчета на планетата още две години. Например, средните температури били с цели седем градуса Целзий по-ниски от обичайните. Това засегнало селското стопанство в Средиземноморието и изострило политическата криза.

Изригванията също често са придружени от необичайни атмосферни явления, като слънчеви ореоли, потъмняване на Слънцето или паргелий – оптична илюзия, при която се вижда „тройно“ Слънце.

„Намирането на доказателства, че вулкан на другия край на Земята е изригнал и е допринесъл за гибелта на римляните, египтяните и възраждането на Римската империя, е наистина вълнуващо“, казва водещият автор Джо Макконел от Института за пустинни изследвания в Рино, Невада.

Възникването на Римската империя също сложило край на династията на Птолемеите, последните римски фараони.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!