BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Силният имунен отговор е причина за развитие на тежка форма на Ковид-19

Китайски и израелски медици са открили сериозни нарушения в работата на имунитета у хора, прекарали тежка форма на Ковид-19, които показват, че прекомерната активност на имунните клетки вероятно е главен фактор за развитие на болестта, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучванията са публикувани в Nature Medicine.

„Изследвахме състава на образци от течност от бронхите на носители на Ковид-19 в различна степен на развитие на болестта и на здрави хора. Наблюдението ни и изследванията на колеги показват, че цитокиновата буря, мощната възпалителна реакция, караща имунитета да атакува клетките, е пряко свързана с тежестта на развитие на заболяването“, пишат авторите.

От началото на бума на коронавируса в китайския гр.Ухан медици и биолози от цял свят се опитват да разберат кои фактори и особености в работата на организма влияят на вероятността от развитие на тежки форми на Ковид-19 и от летален изход. През последните месеци биолозите установиха, че болестите на сърцето и съдовете повишават вероятността от смърт от зараза с вируса SARS-CoV-2 почти пет пъти.

Още в първите дни от началото на епидемията китайски медици говорят за това, че прекомерно активния имунитет не помага на разболелите се да оздравеят, а обратно – задълбочава болестта, способства за развитие на възпаление на белодробната тъкан и на други нарушения в работата им, с което помагат за разпространението на вируса.

Медици и биолози от Китай и Израел под ръководството на проф. Чжан Чжън от Трета народна болница в Шънджън са открили нови аргументи в полза на тази теория, като са сравнили течности от белите дробове на здрави хора и на пациенти с Ковид-19.

Специалистите открили, че активността на определени видове Т-клетки, които отговарят за борба с вируса и изработването на антитела, са значително по-ниски при болни от Ковид-19 в критично състояние. В същото време обаче в организмите им имало необичайно много други видове имунни тела, свързани с развитието на възпаления и реакция на подобни процеси. Учените предполагат, че тези клетки са непосредствено свързани с тежките форми на Ковид-19 и една от причините за влошаване на състоянието на заразените. В белодробните течности на тези пациенти имало значително повече цитокини.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!