BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Танева: МЗХГ ще предложи мярка, която да стимулира изкупуване, заготовка и преработка на български череши

МЗХГ ще предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на български череши, е заявила министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, проведена чрез видеоконферентна връзка.

Това съобщиха от Дирекцията „Връзки с обществеността и протокол“ на МЗХГ.

Танева е посочила, че всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят съответно продукцията, ще могат да получат подпомагане на тон.

Заради пандемията от COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене, в тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 на сто на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша, е уточнила министър Танева. Тя е призовала преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието през тази седмица на заседание на Управителния съвет на Държавния фонд „Земеделие“

Срещата е била по инициатива на МЗХГ по повод на предстоящата кампания по прибиране на реколтата от череши. Министър Танева е изтъкнала, че към момента състоянието на насажденията от череши в страната е добро и се очаква добра реколта. Тя е подчертала, че по време на извънредното положение е осигурено всичко необходимо за земеделския сектор.

На срещата е била обсъдена и необходимостта от обезпечаване на работниците по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни облекла. Министър Танева е припомнила, че, по предложение на България, ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка „COVID-19“.

„По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани“, е казала още тя, като е уточнила, че до края на май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка. Прилагането на мярката ще бъде обсъдена с бранша.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!