BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учени наблюдаваха „неочаквани събития“ в експеримент с тъмна материя

Неочаквани събития бяха засечени в рамките на най-чувствителния експеримент с тъмна материя в света.

Изследователите не твърдят, че са открили тъмна материя, но признават за необясними и неочаквани събития в данните от експеримента.

Пробивът може да е знак за наличието на непозната до момента частица или непредвидено поведение което може да ни накара да променим разбирането си за физиката.

Резултатите са дело на международното сътрудничество Ксенон, което обединява учени от цял свят, опитващи се да открият тъмна материя. Експериментът е проведен в съоръжението XENON1T, намиращо се под земята в Италия.

Откриването на доказателства за наличие на тъмна материя, ще бъде един от най-големите пробиви в областта на науката.

Макар да се смята, че тя съставлява до 85% от вселената, до момента не е била засичана пряко.

В рамките на експеримента, XENON1T бил напълнен с 3.2 тона чист втечнен ксенон. Ако през ксенона премине частица, тя предизвиква миниатюрен проблясък – тъй като повечето взаимодействия са дело на вече познати ни частици, учените успяват да ги предскажат. Ако се появат изненадващи взаимодействия – това би било доказателство за неочаквана физика.

Учените очаквали да открият 232 подобни събития, докато разглеждали данните от експеримента. Но се натъкнали и на допълнителни 53 изнендващи взаимодействия.

Няма конкретен отговор на въпроса, откъде са дошли проблясъците. Възможно е да се дължат на съществуването на непозната до момента частица. Допълнителните събития съвпадат приблизително с прогнозираните, дело на хипотетичните аксиони, за които се смята, че са произвеждани от слънцето.

Слънчевите аксиони не са сред кандидатите за тъмна материя и откриването им няма да е доказателство за наличието и.

И все пак това може да е първият случай, в който учените засичат нов клас частици, а откритието им би могло да доведе до нови прозрения.

Това е най-вероятното обяснение, твърдят учените.

Възможно е също, допълнителните събития да са резултат от неутрино – трилиони неутринота преминават през нас и всичко около нас всяка секунда. Резлутатът може да е индикация, че разбирането ни са тези частици е напълно погрешно.

Източник: independent.co.uk


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!