BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондът за насърчаване на микро и малкия бизнес на Дънди Прешъс Метълс обяви проектите които ще финансира в община Крумовград тази година

Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград официално обяви проектите, финансирани през 2020 г.

След началото на дейността на Фонда, създадените работни места са 52 

На 7 януари 2021г. чрез видео-конферентна връзкасе проведе официалното годишно събитие наСдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“, на което бенефициентите,подкрепени от Фонда,получиха плакети и сертификати за финансираните им през 2020 г. бизнес проекти. Церемонията отразявауспеха в усилията на Фонда и местния бизнес за устойчивото развитие на община Крумовград и насърчаването на бизнес инициативите в региона.

На събитието присъстваха учредителите на Фонда – община Крумовград, представлявана от кмета г-жа Себихан Мехмед, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, представлявано от проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс“ за България, Красен Кискинов – председателна Фонда и членовете на Управителния съвет,  представители на „Смарт А Груп“ ЕООД – консултант по техническа помощ, представители на „Райфайзенбанк България“ ЕАД, представители на фирмите, получили финансиране от Фонда и регионални медии.

„Надявам се, че трудната 2020г. е преминала. Мога само да се радвам на постигнатото през изминалата година.“ – сподели г-жа Себихан Мехмед

„Поздравявам всички участници в този проект. Поздравявам хората, които направиха проектите и успяха да ги защитят. Всичко това показва, че който работи, той ще постигне резултат от своята работа. Нека новата 2021г. бъде здрава, ползотворна и успешна.“ –  отбеляза проф. д-р инж. Илия Гърков.

Красен Кискинов, председател на Управителния съвет на Сдружение „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“представи дейността на Фонда през изминалата година. Като изброи предизвикателствата пред работата на Фонда в условия на пандемията от Covid-19, той подчерта положените усилия и вложената енергия за реализиране на  проектите от страна на всички участници.

През 2020 г.са финансирани 14 проекта на обща стойност2 852 946.56 лв. – 6 в сферата на производството, 3 в областта на животновъдството и земеделието, и 5 проекта в областта на услугите. Работните места, създадени с реализирането им, са 35.

Съвкупно, от началото на дейността на Фонда през юли 2019 г., са финансирани общо 20 проекта и са създадени 52 работни места на стойност 3596930.56лв.

По традиция, макар и от дистанция, сертификатите и плакетите на участниците бяха „връчени“ от учредителите на Фонда г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, и проф. д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Списък на проектите и фирмите, получили средства от Фонда през 2020 г.:,

„Софта Трейд“ ООД

Изграждане на линия за производство на пелети от дървесина с капацитет 500 кг/час

ЗП Владимир Хаджиев

„Закупуване и монтаж на модулен обект за преработка на мляко и търговия с млечни продукти с капацитет 300 литра на ден“

„Моллови 2005“ ООД

               „Разширяване капацитета за преработка на дървесина и въвеждане на нови продукти“

„Дурал“ ООД

„Подобряване на конкурентоспособността на „Дурал“ ООД чрез разширяване на дейността и внедряване на ново оборудване“

„Зара БГ“ ЕООД

               ”Цех за производство на корпусни мебели и изделия от дърво“

“Хамат“ ЕООД

„Разширяване капацитета на производство на материали за уплътнители за капачки“

„Ася Джан“ ЕООД

„Закупуване на оборудване за заведение за бързо обслужване“

“Транс Груп Крумовград” ООД

„Закупуване на колесен многофункционален багер с челен товарач“

ЗП Неждет Хасан Байрактар            

„Изграждане на овцеферма за 200 овце за месо“

„ИСИМЕД“ ЕООД

               „Закупуване на машини“

“КАДСТАР“ ЕООД

               „Закупуване на геодезическо оборудване – дигитален нивелир Leica LS 10 комплект и GNSS Leica GS 18L“

„Д-Р КОСТА БАТКОВ – 2010“ ЕООД

               „Закупуване на оборудване за ветеринарна амбулатория за животни в гр. Крумовград, общ. Крумовград“

ЗП Владимир Алеков Хаджиев

               „Закупуване на техника и оборудване“

„Джи и Джи Груп“ ЕООД

               „Производство на съдове и прибори за хранене за еднократна употреба от рециклируем материал в с. Поточница, общ. Крумовград“.

Допълнителна информация:

Създаването на фонда води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград беше подписан Меморандум за разбирателство. В съответствие с договореностите по Меморандума страните обединиха усилия и продължават да работят в дух на партньорство за осигуряване на трайни ползи за жителите на общината чрез сътрудничество в икономическото и социално развитие, развитието на малък и среден бизнес, здравеопазването и образованието.

Учреден през юли 2019 г., фондът ще разпредели общо 10 млн. долара, 5 млн. долара осигурени като грант от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, и 5 млн. долара осигурени като заемен капитал от Райфайзенбанк България, в рамките на периода на експлоатация на рудник „Ада тепе“. Средствата са насочени за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград.

Следвайки своите принципи в района, където развива дейност, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и община Крумовград създадоха Фондас цел:

Осигуряване на устойчиво развитие на община Крумовград по време на експлоатация и след закриване на рудник „Ада тепе“;
Създаване на нови работни места и дълготрайна заетост;
Подобряване благосъстоянието и качеството на живот на населението на община Крумовград.

Партньори в осъществяването на дейностите на Фонда са СмартА Груп и Райфайзен Банк.

СмартА Груп е асистент в осъществяване целите на Фонда; извършва консултации за изготвяне на документи за кандидатстване, проверка на съответствието на проектите по процедурата и дейности по мониторинга и подпомагане изпълнението на сключените договори.
Райфайзен Банк е финансиращата институция, която разглежда проектите и извършва финансова проверка, която може да включва оценка на кредитоспособността на кандидата и предварителните финансови показатели на проекта.

За въпроси и допълнително информация:

Гергана Тодорова

ръководител „Комуникации“

“Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД

gergana.todorova@dundeeprecious.com; 0887592729


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!