BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хасковлии проверяват за глоби в КАТ преди пътувания в чужбина

Хасковлии се активираха да проверяват в КАТ дали са им наложени глоби. Причина за справките са предстоящи пътувания в чужбина и затягането на пътния контрол по границите на България, при което става невъзможно да напуснат страната с неплатени глоби.

Някои от гражданите предпочетоха да направят проверката на място на гишетата в сектор „Пътна полиция“ в Хасково, нареждайки се на опашката сред чакащите за различни услуги, които стояха извън касовия салон заради въведените противоепидемични мерки. От КАТ – Хасково заявиха, че засега не е забелязано струпване на хора за проверка на глоби.

Пътният контрол на българо-турската граница ще бъде затегнат от сряда. От 17-ти до 30-ти юни, на ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде осъществена тестова работа по линия на пътен контрол. Ще се проверяват всички влизащи и излизащи водачи и пътници. На границата пътни полицаи ще връчват електронни фишове на преминаващите, които трябва да платят в съответния срок. При констатиране на случаи на връчени и неплатени в срок глоби, ще бъдат съставяни актове и ще се отнема шофьорската книжка, а автомобилът ще се спира от движение докато се плати глобата, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ в Хасково главен инспектор Димо Чобанов.

Санкционираните ще могат да си платят глобата веднага на границата, където са осигурени три ПОС терминални устройства. Такива устройства са осигурени и в дежурната част във всяко едно Районно управление в Хасковска област и в цялата страна, където глобите могат да се платят и в извънработно време, включително в почивни и празнични дни. След заплащането на глобите книжката ще се връща и автомобилът може да продължи движение.

Плащането на ПОС терминал се отразява в системата на КАТ на момента. Ако се извърши плащането по друг начин – чрез онлайн банкиране, Easypay, банка, преводът ще се вижда на по-късен етап, а не веднага след осъществяване на плащането, уточни Чобанов.

Всеки водач може да направи проверка за дължимите глоби и в сайта на МВР тук. Необходимо е да се въведе номера на шофьорската книжка и ЕГН/ЛНЧ (личен номер на чужденеца). Онлайн справката е надеждна и няма разминаване. Такова може да се получи, ако се констатира нарушение непосредствено след това и водачът тръгне да излиза от България или не е било излязло наказателното постановление.

„При заплащане на каквито и да е глоби трябва стриктно да се следи за правилното изписване на номера на електронния фиш“, предупреди още Чобанов. Той допълни, че се получава объркване, когато МПС-то е собственост на фирма и заплащането стане от физическо лице по ЕГН. Тогава се получава разминаване при постъпване на сумата и не се отразява в автоматизираната информационна система. В този случай излиза, че фишът не е платен. Когато глобата е на фирма, е необходимо за наредител да се посочи булстат. За да се направи корекция и да се отрази плащането, трябва да се подаде молба и да се направи справка за плащането на конкретния електронен фиш. Проверява се дали е постъпила сума, от кого е постъпила, за кой електронен фиш е.

Проверка за невръчени глоби може да се направи също в Паспортна служба в Хасково, където има и ПОС терминал за плащане.

Системата за неплатени глоби стартира на ГКПП „Калотина“ пилотно, а предстои да се внедри и на останалите КПП-та.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!