BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хасковска лаборатория чака бързи тестове за коронавирус

Доставка на бързи тестове за коронавирус очаква хасковска медико-диагностична лаборатория. Те трябва да бъдат доставени в понеделник или най-късно до края на следващата седмица, каквото е уверението на доставчиците, заяви д-р Минка Делчева. Тя поясни, че на този етап никой от лекарите не работи с такива тестове в доболничната помощ.

Има вариант за изследване на слюнка от пациента или кръв, чрез които може да се проследи наличие на прясна инфекция или наличие на антитела, тъй като от известно време вирусът циркулира, което означава, че има здрави заразоносители, които от своя страна вече би трябвало да започнат изграждане на имунитет. Чрез очаквания тест ще може да се изследва и имуноглоболин “G”, който е отговорен за изграждащия се имунитет срещу тази инфекция. Резултатът от тестовете излиза за около час, най-много до края на деня, обясни д-р Делчев. Тя поясни, че резултатите от тестовете са с над 98% специфичност и точност.

Тестовете ще се извършват в лабораторията в сградата на улица „Македония” 11, но има и две манипулационни – до Първа поликлиника и до Изчислителния център.

Цената на тестовете все още не е фиксирана, но тя ще зависи от доставната цена. Вероятно ще струват между 50 и 70 лева.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!