BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Албания строи второ международно летище, за да даде тласък на туризма

Албанското правителство избра днес базирана в Швейцария компания за строежа на ново международно летище близо до югозападния град Вльора в опит да насърчи туризма и икономическото развитие, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на инфраструктурата и енергетиката съобщи, че базираната в Лугано корпорация „Мабко кънстръкшънс“ ще покрие разходите за строежа на летището, оценявани на 104 милиона евро, и ще получи 35-годишна концесия, за да го управлява.

Първата част на строителните работи, които ще започнат по-късно тази година, ще продължат 36 месеца.

Министърът на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку призна, че авиацията е сред най-засегнатите от пандемията икономически дейности. Тя допълни обаче, че според правителството „в периода на възстановяване, имаме възможността да изградим нашата мрежа от летища“.

Основната финансова фигура в консоцриума е Беджет Пацоли – етнически албански бизнесмен от съседно Косово, отбелязва АП.

Групи за опазване на околната среда поискаха от правителството да се откаже от проекта, посочвайки, че той сериозно ще навреди на мочурищата в защитената зона Вьоса-Нарта.

Международното летище във Вльора ще бъде разположено на 150 км югозападно от столицата Тирана, близо до лагуната Нарта и река Вьоса. То ще разполага с писта с дължина 3,2 км и е планирано да обслужва до два милиона пътници годишно. Летището ще предлага и услуги по поддръжка на самолети, с каквито в момента Албания не разполага.

Страната има само едно международно летище – „Майка Тереза“, близо до столицата. Друго по-малко летище в североизточния град Кукъс се очаква да заработи до няколко седмици. След летището във Вльора, албанските власти планират да построят и аеропорт в най-южния град Саранда.

„С четири летища Албания ще се изкачи на друго социално и икономическо равнище“, заяви премиерът Еди Рама.

Очаква се Албания да започне преговори за членство в ЕС, вероятно още тази година, отбелязва АП.

Туризмът в Албания, която е една от най-бедните държави в Европа, се разви през последните години и към момента съставлява 8,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Броят на чуждестранните туристи се удвои в периода 2013 – 2019 г. до 6,4 милиона.

Силното земетресение през 2019 г. и пандемията от новия коронавирус обаче намалиха наполовина туристите.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!