BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 140 пациента са преминали през кабинетите за COVID-19 в Пловдив

Близо 140 пациента са преминали през новите приемни кабинети в УМБАЛ “Каспела”, Транспортна болница и МБАЛ “Свети Пантелеймон”, съобщи областният управител Дани Каназирева по данни на директорите на лечебните заведения.

Кабинетите, разположени в трите болници в Пловдив, заработиха по предложение на областния управител с решение на Медицинския щаб.

“За мен това решение е изключително важно, за да не създадем хаос в здравеопазването. Целта на приемните кабинети е да се ограничи натиска пред инфекциозната клиника на УМБАЛ “Свети Георги“, където се събират десетки лица, със симптоми и  температура, чакащи да бъдат прегледани заради съмнения на носителство на инфекция на COVID-19“, както и да се облекчи работата на лекарите-инфекционисти“, заяви Каназирева.

По данни на управителя на УМБАЛ “Каспела“ проф. Илиян Дойков, за 7 дни през приемния кабинет в болницата са преминали 105 пациента. Броят на хоспитализираните е 19. С коронавирус са трима, като за тях вече беше съобщено през седмицата. Изписани са 9.

От отварянето на приемния кабинет в МБАЛ “Свети Пантелеймон“, от пациентите, преминали през него, няма хоспитализирани.

Всички проби на лекарите, на медицински персонал и на пациентите, които са били контактни на пациента с коронавирус, първоначално настанен там, а след това преместен в Инфекциозна клиника към УМБАЛ “Свети Георги“, са отрицателни, заяви управителят на бившата Втора градска болница д-р Константин Сапунджиев.

18 лица с притеснения и симптоми, свързани с инфекцията на корнавируса,  са посетили и новооткрития приемен кабинет в Транспортна болница,  съобщи директорът на лечебното заведение д-р Пламен Павлов. Само един от тях  е насочен към инфекциозната клиника към УМБАЛ “Свети Георги“, а останалите – за домашно лечение.

Дани Каназирева припомни, че медиците в разкритите вече приемни кабинети преценяват на място дали болният ще бъде приет в болница или ще му бъде назначено домашно лечение. Ако лекарите в приемните кабинети  вземат решение пациентът да се хоспитализира, то той се настанява, според състоянието, или в разкрития отделен блок за лечение на COVID-19 в УМБАЛ “Каспела“, или в Транспортна болница, която беше преструктурирана за лечение на пациенти в средно-тежко  състояние.

Поставените под карантина лица се наблюдават за състоянието си и контактуват с личния си лекар. Контактните на пациентите с COVID-19 също следват същия алгоритъм, а останалите с други заболявания, които се нуждаят от неотложна спешна помощ, се обръщат директно към тел. 112.

В разкритите приемни кабинети са взети всички противоепидемични мерки, след всеки пациент се извърша щателна дезинфекция, а медицинският персонал е обезпечен с нужните защитни средства и предпазни облекла.

“Моля за отговорно поведение и спазване на мерките, а при здравословен проблем да се следват указанията  на личния лекар”, призова още областният управител.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!