BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов: Детските градини може да отворят след седмица

Справихме се успешно до момента с разпространението на заразата, каза премиерът Бойко Борисов пред репортери по време на инспекцията на газовия интерконектор България-Гърция при селата Орлово и Мандра.

Освобождаваме мерките поетапно, там където сме сигурни, че хората могат да започнат да работят без да е голям рискът от заразяване. За детските градини засега смятаме, че риск има за възрастните и работещите родители. Анализира се възможността за отваряне на детски градини след 24 май, по думите на Борисов.

По-рано проф. Тодор Кантарджиев каза, предстои постепенно и плавно отваряне на детските градини, което до седмица ще бъде факт“. Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб каза, че много внимателно се следи опитът на страните, които вече са отворили детските градини. У нас трябва да се отчита и фактът, че немалка част от децата живеят заедно с бабите и дядовците си, което е рисково за възрастните хора, подчерта обаче той. 

„Предлагат се няколко сценария. Едното е при редуциран брой на децата в групите, при препоръки за спазване на мерки. Така че да може родителите, които искат да пуснат децата си на детска градина, да се върнат на работа. В момента министерството на здравеопазването прави анкета за нагласата на родителите – склонни ли са да ги пуснат, при какви условия, ако са по-малко на брой, колко да са в група“, каза проф. Кантарджиев.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!