BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Васил Божков брани колекцията си от Абу Даби

Установилият се в Абу Даби обвинен в 11 престъпления бизнесмен Васил Божков поднесе нова порция материали на профила си във „Фейсбук“. Този път той разказва какви стъпки е предприел за защита на своята, считана за уникална в световен мащаб, колекция от тракийски съкровища и артефакти, която бе иззета от прокуратурата. Колекцията на Божков бе съхранявана от неговата фондация „Тракия“, която продължава опитите да я върне.

Ето какво написа Божков:

„От януари започна незаконното заграбване на стотици артефакти от #КолекцияВасилБожков от Прокуратурата и Министерство на културата. Това продължава и до днес.

Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation изпраща сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО реагират веднага и предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България | National Commission of the Republic of Bulgaria for Unesco, управлявана от лица, свързани с властта.

Реакция няма. Случаят е потулен от българските власти.

#БъдетеЗдрави“.

Божков пуска в съобщението си и снимки от изземането на колекцията, а така също и заснетия от служители във Фондация „Тракия“ видеоклип, на който се вижда как от помещенията се изнасят предмети в черни чували.

Той прилага и факсимиле на отговора, който е получил от ЮНЕСКО. В него изразява благодарност за информацията за случващото се с колекцията. Краткото писмо завършва така: „С оглед на спешността, която споменавате, ние препратихме вашата загриженост на Постоянната делегаия на България в ЮНЕСКО“

Подписът е на Лазар Елунду-Асомо, директор на Дивизията по културното наследство и на центъра за световно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: Сега

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!