BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК Асоциацията на Хасково-пас за цената на водата, КЕВР с последната дума

Асоциацията по ВиК в Хасково е пас цената на водата да бъде повишена. На извънредното заседанието на Общото й събрание нито е дадено съгласие за поскъпването й, нито пък е взето решение „против“, съобщи председателят на Асоциацията- областният управител д-р Стефка Здравкова.

Държавата има 35 % представителство в Асоциацията по ВиК. По решение на Общинските съвети кметовете на трите общини с най-голям дял в нея: Хасково и Димитровград са гласували с „въздържал се“, а на Свиленград-с „против“.

Предложението в бизнес плана на ВиК- Хасково, внесен в Комисията за водно и енергийно регулиране водата в Хасково и Свиленград да достигне цена от 3 на 3,51 лв за кубик. Последната дума с решение дали поскъпването ще стане факт е на Комисията, отбеляза шефът на ВиК Хасково инж. Тодор Марков. Той коментира, че бизнес планът на водното дружество е изготвен по изискване на КЕВР. Напомни и че цената на водата в Хасково, за разлика от други региони в страната, не е вдигана от 2012 година. Бизнес планът е трябвало да бъде задействат от 2017 година за период до 2020 година, но това не се е случило, понеже консолидацията в Хасковски регион за Асоциация по ВиК се е провалила тогава.

„Работим на ръба, в летните периоди понякога и под себестойност“, отбеляза инж. Марков. Той припомни, че ВиК -Хасково няма собственост, цялата ВиК инфраструктура е собственост на общините.

Заради спецификата на технологията на водата, подавана към абонатите, което става чрез четири пъти изпомпване, най-високият компонент в ценообразуването на питейната вода, е разходът на електроенергия, обясни още шефът на ВиК. Той посочи и че 60 % от служителите във водното дружеството са на минимална заплата, която за последните пет години е повишена двойно.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!