BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вторият с Ковид-19 в Хасково също контактувал с гостите от Англия

Вторият човек, доказан с коронавирус в Хасково –мъж на 55 години, също е бил част от събирането с гостите от Англия, за които се смята, че са пренесли заразата и към младата жена, първа диагностицирана с инфекцията преди около седмица в областния град.

Всички са роднини. Събирането е било в маджаровското село Златоустово. Към Министерството на здравеопазването вече са подадени данни за дошлите от Англия хора, който след срещата с близките си в България, са продължили към Турция. Това изясниха този следобед от Областния кризисен щаб.

55-годишният мъж беше приет вчера сутринта в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково. При него първата направена проба даде отрицателен резултат, но по-късно следобед, при поискана втора проба от лаборантите, тестът му се оказа положителен за Ковид-19. Часове преди той да се почувства зле и да постъпи в болница, беше приета в Инфекциозното в Хасково съпругата му със симптоми, наподобяващи тези на коронавирус. Нейните тестове обаче категорично са отрицателни и тя вече е изписана от болницата, но е в домашна карантина, посочи шефът на Областната клиника д-р Георги Гелов. Той показа и протоколите от направените изследвания.

На 55-годишният мъж са назначени пълни допълнителни изследвания, той е в добро общо състояние. Рентгеновата му снимка показва леки изменения в белите дробове, като на пушач, разясни д-р Гелов. 26-годишата му роднина, която е със същата диагноза от 26-ти март, вече се подобрява и има идея към края на седмицата да бъде повторно тествана. Ако контролният й тест е отрицателен, излиза от клиниката и ще е в домашна карантина за 28 дни, посочи шефът на МБАЛ. Нейният съпруг не е тестван, но и не дава за момента никаква клинична картина. С него здравните власти държат ежедневен контакт, уточни шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Ситуацията при двете семейства, в които двамата съпрузи са отрицателни за коронавирус, а техните партньори-положителни, доктор Гелов обясни с индивидуалния имунен статус на всеки човек.

Общо 16 души са под карантина от 26-ти март, когато първият случай в областта беше доказан. В това число са родителите на двете семейства, както и трима от колегите на съпруга на 26-годишната жена, с които той е бил в най-близък контакт в ПИМ, където работи.

На предприятието са дадени предписания за дезинфекция, посочи д-р Димитрова.

В момента в Хасковска област под домашна карантина са общо 1398 души, изтекъл е срокът на 345, които са били в задължителната карантина. По данни на комисар Ангел Цанков от ОД на МВР в Хасково 84 са установените нарушители на карантината.

Важна препоръка към тези, на които карантината изтича и вече могат да излязат навън, е да носят в себе си протокола, който са подписали. Няма нужда допълнително да  се обаждат на властите за изтеклия им срок, уточни шефката на РЗИ.

Днес няма подадени за изследване проби от Хасково.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!