BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ген. Тодор Бояджиев: Жените в разузнаването са по-опасни и жертвоготовни от мъжете

Жените в разузнаването са по-опасни и жертвоготовни от мъжете, смята ген. Тодор Бояджиев. Само обемиста енциклопедия може да събере имената на жените – разузнавачи, каза ген. Бояджиев, работил за българското разузнаване повече от 30 години. В своята последна книга, озаглавена „Шпиони с нежни имена“ той описва различните аспекти от живота на жените – разузнавачки от няколко поколения, от различни държави, в отделни исторически периоди и ситуации.

Книгата, дело на издателство „Атеа“, не започва с историята на Мата Хари, въпреки че и тя е описана в отделна глава. Наред с нея са представени още графиня Ливен – ухажвана от австро-унгарския канцлер фон Метерних, но и докладваща на руския император. Актрисата Олга Чехова, участвала в холивудски продукции, но наричана и „любимката на Хитлер“. Лона Коен, свързана с проекта „Манхатън“, и другата американка Елизабет Макинтош с принос за успехите на американците в Далечния Изток по време на Втората световна война. Жената постигнала най-високите нива на шпионско-разузнавателната професия – Стела Римингтън, шеф на английското контраразузнаване.

В интервю за БТА ген. Тодор Бояджиев разказа как се е родила идеята за книгата в съавторство с руския разузнавач Михаил Любимов, по чиито книги са създадени множество филми, както и каква е ролята на разузнавач номер едно за 20 век Ким Филби в появата на изданието. Той посочи и кои са значимите, но забравени по една или друга причина български разузнавачки като Кръстана Янева или разузнавачката, която е представена с оперативното име „Ирен“.

Автор на предговора е проф. Андрей Безруков, също разузнавач. Той и неговата съпруга Елена Вавилова са илюстрация каква е ролята на жената в семейната разузнавателна двойка. При благоприятно развитие на епидемиологичната обстановка в страната, ген.Тодор Бояджиев се надява, че ще може да представи своята поредица от книги, посветени на разузнаването пред курсантите и студентите от НВУ „Васил Левски“, така както преди години е бил гостуващ професор във Великотърновския университет, където е чел лекции пред студентите от Юридическия и Стопанския факултети.

Генерал Бояджиев, казвате, че за жените в разузнаването би трябвало да се напише обемиста енциклопедия, не само една книга, защо и колко според Вас жени от разузнаването могат да попаднат в тази енциклопедия?

Отговор: Не по-малко, отколкото мъже. Вече е издадена енциклопедия на шпионажа от английски автори, която е някъде към 800 страници, издадена е и на български език преди десетина години. По същия начин може да се направи енциклопедия с основен акцент – жените. Досега темата беше пренебрегвана, създаде се неправилното впечатление, че жените са инструмент на разузнаването и най-вече са били използвани като примамка, за да се трупа компрометиращ материал и опит за вербовка на представителите на така наречения силен пол. Това е нечестно отношение. Жените са били винаги равностойни по резултатност в работата си, независимо за коя държава и за кое разузнаване са работили. В основната си част те са действали, ръководени от патриотични подбуди. Разбира се, имало го е и другото – контраразузнаването много обичаше и обича да използва т.нар. „компраматериали“, за да притиска хора, които иска да привлече на своя страна. Но това не е характерно. Опитът ми показва, че жените са равни на мъжете и понякога ги превъзхождат.

Авторът на предговора на книгата проф. Андрей Безруков казва, че в някои отношения жените имат предимство, защото разбират по-добре човешката психология, по-общителни са и по-бързо овладяват изкуството на превъплащението, т.е. на влизането в роля…

Точно така, той е абсолютно прав. Но след като го цитираме трябва да отворим скоба и да кажем кой е той. Той е руски разузнавач, който повече от 20 години със съпругата си Елена Вавилова живее с американски, канадски и френски биографии. Те имат две деца, които дори нямат представа, че в жилите им тече руска кръв. В резултата на предателство, преди десет години те са били арестувани в САЩ, впоследствие са върнати в Русия срещу възможността на Скрипал и семейството му да се изсели в Англия. Това разбира се не е прецедент, много такива размени са правени през годините. В случая е интересно, че през последните десет години след връщането в Русия, двамата минават в резерва и започват да се изявяват в други граждански професии. Тя става една от най-нашумелите руски писателки. Преводът на нейната книга на български език е със заглавието „Висш шпионаж“, а Андрей Безруков, възпитаник на няколко университета, включително и Харвард, е един от най-активните и търсени анализатори в руските медии. Така, че за мен е чест той да бъде автор на предговора. За тяхната история, описана в книгата, в Холивуд е направена телевизионна поредица от над 70 серии, а сериалът е излъчван в продължение на шест години.

Същевременно в изданието Вие имате съавтор в лицето на Михаил Любимов, как се поделя това съавторство?

Това е пояснение с полвинвековна давност. Михаил Любимов е съветски разузнавач, който отказва генералските пагони и напуска службата, за да се ожени за третата си съпруга. С него се познаваме от преди 40 години, запознанството ни стана в дома на Ким Филби, обявен от Алън Дълес за „Шпионина на 20-и век“. По това време аз вече познавах Ким Филби, той ни събра на по чаша български коняк в своя дом в Москва. През 1994 година с Михаил Любимов направих едно пространно интервю за жените в живота на Ким Филби. Това интервю е поместено в книгата едно към едно, така както е направено пред камерата ми. През 2014 година Михаил Любимов и съпругата му гостуваха на моето семейство в село Граматиково. Тук си стиснахме ръцете и се договорихме да направим обща книга, посветена на колежките в разузнаването – и на нашите и на противничките през периода на Студената война. Аз събрах неговите и моите текстове, но трябва да отбележа, че той е много по-известен писател от мен, защото Холивуд е правил филми по негови сценарии.

Вие разказвате за една българка – разузнавачка – Кръстана Янева. По нейната история е създаден и филм, озаглавен „От другата страна на огледалото“. Филмът не е от най-известните, а тя въпреки своя принос срещу фашизма остава в сянка, защо?

Кръстана Янева е антифашист, през 1943-1944 година работи за руското военно разузнаване в системата на „Червеният оркестър“. През Втората световна война това е мощната разузнавателна мрежа на Съветския съюз в окупираната Западна Европа по време на войната. Тя е изпълнявала куриерски функции в Германия, заловена е, съдена е от имперския съд и след това е гилотинирана. В Берлин, в дома в който е живяла и днес има мемориален знак. Всяка година в деня на нейната екзекуция признателните немци поставят цветя. В София също е имало такава плоча, но в началото на деветдесетте години на миналия век е премахната. По време на войната тя не е работила като комунистка, а като антифашистка в битката с нацизма. Филмът за нея не е пускан по екраните, и тази мистерия, свързана с битките в БКП по онова време, е описана много добре в книгата. Филмът е прашасвал в киноархива, но все пак е запазен и може да бъде видян днес в интернет.

Има ли други българки – разузнавачки, с огромен принос, но забравени от историята?

В книгата има отделна глава за Ирен, която е българка нелегалка, живяла и работила във вражеска на България държава по време на Студената война. Днес тя е жена на зряла възраст, с деца и внуци, но никога не е пожелала да застане в светлините на прожекторите. Затова тя с нейната история в книгата се появява само с оперативния си псевдоним.

Кое е най-драматично за жените в професията на разузнавача – това, че подлагат на изпитание семействата си заради дълга към професията ли?

Определено, но те са приемали професията, като инструмент да осъществят дълга си към родината. Тази професия е много важна, защото работи за защита на националния интерес. Както знаем, националните интереси между държавите не винаги съвпадат, затова разузнаването със своите методи и средства защитава всеки един национален интерес.

Разузнаването е не само миналото, но и професия на бъдещето. И в момента всички държави се разузнават и имат своята агентура, но със съвременните технологии.

Разузнаването е инструмент, скалпел. В ръцете на убиец причинява смърт, в ръцете на опитен хирург води до спасяване на живота. Затова водещо в тази професия е националният интерес, моралът и контролът.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!