BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Ангел Кунчев: Много сме далече от края на епидемията

Очевидно сме много далече от края на епидемията и всякакви решения – както за отпускане на мерките, така и за тяхното връщане, би следвало да се вземат много внимателно и много пропорционално.“
Това заяви в интервю по програма „Хоризонт“ на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Непрекъснато се разширява обемът на изследваните проби, което води до по-голям брой новооткрити случаи, поясни той.
Д-р Кунчев посочи, че ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигнал да се върнат някои от ограничителните мерки, но засега вероятността да се достигне този брой е малка. Движим се в рамките на 40-50 до 70-80 случаи дневно и ръстът е стабилен.
Ангел Кунчев припомни, че има голяма разлика между отделните региони и даде примери с Видин и Търговище – във Видинско заболеваемостта е изразена, докато в област Търговище все още няма открит случай въпреки тестовете.
Затова и срезовото проучване в Пловдив според главния здравен инспектор ще бъде най-показателно. Доц. Кунчев прогнозира, че там ще бъде открито между 2 и 5-6% носителство на антитела.
Повече от 30 лаборатории подават данни в информационната система, в която се следи развитието на епидемията според лабораторните резултати.
До момента има 16 предупреждения от капитани на полети, че в самолета има хора със съмнения за коронавирус, каза още Ангел Кунчев.
Резултатите от домовете за възрастни хора в страната не са толкова лоши, заяви Кунчев, според когото се създава усещането, че тези домове са пламнали.
Към момента има около 60 заразени сред домуващите и 20 от персонала на фона на близо 15 хиляди обитатели на тези домове и около 2 хиляди работещи там. „Като процент не е високо, лошото е, че е концентрирано в няколко заведения“, коментира той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!