BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейската прокуратура започва работа

Европейският съд съобщи, че днес главният прокурор на ЕС и европейските прокурори тържествено са поели новите си задължения.

С общо съгласие на 16 октомври миналата година Европейският парламент и Съветът на ЕС назначиха Лаура Кьовеши за първия европейски главен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на ЕС назначи първите европейски прокурори.

За да се отбележи тържествено официалното начало на дейността на Европейската прокуратура, в Съда на ЕС днес се е състояло заседание по встъпване в длъжност. Прокурорите полагат клетва да изпълняват функциите си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила, да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага прокуратурата.

Европейската прокуратура е независима служба на ЕС, на която е възложено извършването на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Европейското обвинение води разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.

До днес 22 държави от ЕС участват в общата прокуратура – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румън

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!