BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Един общински служител в Хасково обслужва 387 души

Приблизително 387 хасковлии се обслужват от  на един общински служител. Това означава, че областният център е сред тези в страната, за които общинската администрация заема сравнително сериозно място в местната икономика. Данните са от  интерактивната карта в платформата „265 истории за икономика“ на Института за пазарна икономика. Ставките са от Министерство на финансите за финансовите показатели на общините през четвъртото тримесечие на 2019 г., като показват населението на един общински служител. Този индикатор дава яснота за това приблизително колко души се „обслужват“ от един общински служител. Според анализа на икономистите от ИПИ, в големите общини този показател надхвърля 1:400, като само в София, Казанлък, Перник и Добрич населението на един общински служител e над 500 човека.

Димитровград е със 305 души на общински служител. Останалите общини от региона на Хасково са с под 300 човека, обслужвани от един в местната администрация. В Симеоновград ставката е 1:255, в Харманли 1:284, в Свиленград 1:228, в Тополовград 1:248. Ивайловград и Любимец са съответно със 146 и 186 души на един общински служител. Две от общините в областта са на границата на сто от населението на един общински служител. Това са Маджарово и Стамболово. Там един човек от местната администрация обслужва по 113 души от населението. Те са сред общините у нас, в които местната администрация е сред най-важните работодатели. Това е резултат най-вече от законовата разпоредба за минимум численост в местната администрация, за да изпълнява тя основните си функции.

Има нужда от актуализация на картата на общините и намаляването на броя им до тези, които могат да съществуват като самостоятелни икономически единици, смята анализаторът от ИПИ Адриан Николов на база на разгледаните данни. А позицията за редукция на общините у нас се изразява от икономист от Института не за първи път.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!