BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК представя първите доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще представи днес първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС. Очаква се докладите да бъдат изготвяни всяка година и да служат при оценките за отпускането на средства от общия бюджет.

Комисията уточни по-рано, че освен законността, в документите ще се разглеждат въпросите за състоянието на медиите и институциите. ЕК отбеляза, че докладите ще очертаят по-ясна картина за положението с една от основните европейски ценности, както и че наблюдението ще бъде по-задълбочено за онези държави, където вече са забелязвани недостатъци.

В съобщение до Съвета на ЕС и Европейския парламент комисията посочи, че върховенството на закона е пряко свързано със защитата на основните права и с действието на единния пазар. Използваното от ЕК определение за върховенство на правото предвижда всяка обществена власт винаги да действа според закона, според ценностите на демокрацията и основните права, и под надзора на независими и безпристрастни съдилища. Принципите на правовата държава включват законността, която предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен законодателен процес; правната сигурност; забраната на произвола при упражняването на изпълнителната власт; ефективната съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища; ефективния съдебен контрол, при който се зачитат основните права, разделението на властите и равенството пред закона. Тези принципи са признати от Съда на ЕС и от Европейския съд по правата на човека.

Европейският съвет заяви по-рано тази година, че осигуряването на средства от европейския бюджет трябва да отчита следването на демократичните принципи и отбеляза необходимостта от спазване на върховенството на закона. Предвижда се до края на годината Европейският парламент да подкрепи промени, които биха въвели законово изискване за изготвяне на доклади за законността и за обвързването им с бюджетните разходи.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!