BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заразени с новия коронавирус маймуни развиват имунитет

Две изследвания с маймуни дават първите научни доказателства, че преболедуването от Ковид-19 може да развие имунитет срещу повторно заразяване – положителен знак, че разработваните ваксини може да са успешни, съобщи Ройтерс.

Макар и специалистите да предполагат, че антителата, произведени като реакция срещу новия коронавирус, са защитни, научните доказателства за това досега бяха малко.

В едно от изследванията учените са заразили девет маймуни с новия коронавирус. След като те са се възстановили от болестта, са ги изложили на вируса отново и животните не са се разболели.

Резултатите показват, че те „наистина развиват естествен имунитет, който ги предпазва при повторно излагане“ – каза д-р Дан Барук от института по вирусология и ваксини в медицинския център „Бет Израел Дикънес“ в Харвард.

Във второто изследване същите учени са тествали шест прототипа на ваксини върху 25 маймуни. Всички те проявили „значително ниво на защита“ при излагане на вируса, докато 10-те животни в контролната неваксинирана група имали високи нива на вируса в носа и белите дробове.

Тези изследвания не доказват, че имунитет се развива и при хората, но са успокояващи.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!