BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Засилен интерес към растениевъдството със затопляне на времето, туята е най-търсена

Със затопляне на времето хасковлии се активираха към растениевъдството. В тази връзка разсадниците са все по-посещавани. По традиция сред търсените растения са плодните дръвчета – череши, ябълки, круши, праскови, сливи, които са в саксии и вървят по 55 лева. Райската ябълка, която е не само плододаваща, но и е декоративна, струва 65 лева. Почти двойно по-скъпи са смокините, които миналата година са били предлагани по 65 лева, а тази година – 115 лева.

Плодните дръвчета в саксия могат да се разсаждат целогодишно, а тези които са на гол корен са по-евтини и трябва да се садят в периода от октомври до края на март, обясни агрономът Ирена Райнова, която е консултант-озеленител в разсадник в Хасково. Дръвчетата в саксия са с две присадки (ашлами) и плододават още на първата година, уточни тя.

Любителите на зеленината предпочитат да декорират градината си с туи, които се използват за жив плет. От растенията има сортове, които са бързо растящи и за година наддават по 50-60 см. Туите с по-гъста корона наддават по 30-40 см на година. В хасковски разсадник иглолистните дръвчетата от семейство Кипарисови се предлагат на цени между 6 и 120 лева, в зависимост от сорта и височината.

За жив плет се използва и иглолистното дърво – лейландски кипарис, който за година наддава до 70 см. По-претенциозните към визията на градината си пък предпочитат да я декорират с арка, която в зависимост от вида на увивното растение върви между 380 и 1100 лева.

Предлага се още бор, който е кръстоска между веймутов бор и планински клек. Растението е ниско и наподобява японския бонсай.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!