BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо в Сибир вали черен сняг

Кузбас в Сибир, наричан черното сърце на Русия, е един от най-замърсените региони в страната. През зимата това се усеща най-ясно – вали черен сняг. Ето какво видя нашият репортер Юрий Решето в град Кисельовск.

Докато разчиства пред дома си, автомеханикът Виталий Шестаков се натъква на нещо, което прилича на мраморни плочи. Но това не е мрамор, а сняг. Черен. Заедно със снега, навалял през последните дни, е паднал и въглищен прах, който е оцветил къщата и двора на Виталий в черно-сиво-бяло.

Виталий Шастаков живее в Кисельовск в южната част на Сибир. Замърсяването на въздуха тук е драматично – Кисельовск е един от най-мръсните градове в Русия. Намира се в Кузбас – въглищния басейн, наричан черното сърце на Русия.

„Тук не може да се диша“

Вече близо 100 години край града се добиват милиони тонове каменни въглища – най-вече за металургията. Въглищата са основният поминък за местните хора – и същевременно техният най-голям проблем. Почти половината от промишлените отпадъци на Русия се дължат на този регион.

Кисельовск с неговите 86 000 жители е сред най-засегнатите градове. Големите количества отпадъци от производството на каменни въглища съдържат лесно запалими, отровни и радиоактивни вещества. Когато няма вятър, смогът е толкова гъст, че почти не може да се диша, оплакват се местните жители.

Според мащабно изследване на неправителствената организация „Екозащита“, в района умират двойно повече хора от заболявания на дихателните пътища, отколкото в Русия като цяло. „Това е вероятно първият анализ в живота ми, който поражда истински страх заради шокиращите данни от официални източници. Дори само информациите от официалните източници показват колко катастрофална е ситуацията“, казва пред ДВ Владимир Сливяк, съпредседател на „Екозащита“ и един от авторите на изследването.

От същото изследване става ясно, че жителите на региона страдат с 26% по-често от възпаление на белите дробове и с 40% по-често от астма и други алергични заболявания. Тези данни придобиват допълнителна значимост във времената на пандемия и до голяма степен обясняват ръста на заболяванията от Ковид-19 в региона на Кузбас.

„Не искаме децата ни да се разболеят от рак“

Виталий Шестаков и съседите му вече не издържат в Кисельовск. Преди година и половина те документираха черния сняг на видео и поискаха убежище в Канада. Във видеото една жена казва: „Не искаме децата ни да се разболеят от рак, приченен от замърсената околна среда“.

В град КисельовскВ Кисельовск

Виталий Шестаков си спомня колко е бил впечатлен от следния факт: „Канадският министър-председател, който е много далеч, реагира на видеото по-бързо от нашите собствени власти. Нашите управници първоначално игнорираха проблема. А след това се появи губернаторът и ни нарече предатели на родината“.

В отговор на наше запитване от кабинета на губернатора на Кузбас Сергей Цивильов заявиха, че властите правели всичко възможно, за да ограничат максимално щетите от замърсяването на околната среда. Така например от 1998 насам над 2500 застрашени семейства са били преселени. През тази и следващите две години към тях ще се прибавят още над 400 семейства. За целта в държавния бюджет са предвидени 821 милиона рубли (към 9 милиона евро). Освен това били монтирани модерни филтриращи системи, които да улавят въглищния прах. А руското правителство било стартирало програма, наречена „Чисти въглища – зелен Кузбас“.

Наталия ЗубковаНаталия Зубкова

Жителите на Кисельовск обаче не усещат никаква промяна, казва журналистката Наталия Зубкова, която от години критикува бездействието на властите. Именно тя е записала видеопосланието, отправено към канадските власти. То се разчува из цяла Русия, а Зубкова попада в полезрението на полицията. „Разбира се, че ме е страх. Но в тази ситуация се страхувам не само за моята сигурност и за сигурността на семейството ми – страхувам се и от неизлечимата болест, която може един ден да ме порази заради лошия въздух. От това се страхувам дори повече, отколкото от полицията и от властите.“

Черен ден

И Виталий Шестаков не вярва на думите на губернатора. Подобно на мнозина други и той иска да напусне Кисельовск. Но това не е толкова лесно. „Ще трябва да продам къщата си, а това е невъзможно. Апартамент все някак ще успееш да продадеш, но не и цяла къща. Правя опити от години и за цялото това време се обадиха само двама души.“

Същевременно властите в Кузбас обявиха, че дори смятат да увеличат добива на каменни въглища – за да компенсират спадащите цени на световния пазар. Черен ден за Виталий Шестаков и неговите съседи.

DW

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!