BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо се измества Северният магнитен полюс

Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, съобщи Science Alert.

Учени от университета в Лийдс и датския Технически университет анализираха спътникови данни от 20-годишен период, за да установят геоложките сили зад изместването на северния полюс.

Когато е уточнена позицията му през 1831 г. северният магнитен полюс е в канадската част на Арктика, на п-в Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко измерване той се измества на север, средно с 15 км годишно. До 70-те години на миналия век движението му криволичи, но оттогава е по права линия. От 90-те години то се ускорява четири пъти и вече е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се очаква полюсът да е на 390 до 660 км след 10 години, близо до Източносибирско море.

Изместването на полюса се движи между две аномалии – отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни отдавна, както и това че с времето нарастват или се свиват.

От 1970 г. до 1999 г. промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата ни са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Затова полюсът рязко се е насочил натам.

Очакванията са полюсът да продължи да се движи, но специалистите не знаят докога, нито къде точно ще спре. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!