BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зоран Заев: Аз съм македонец и говоря македонски, а Каракачанов е българин

Премиерът Зоран Заев написа в официалния си профил във „Фейсбук“, че македонският и българският народ очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. В статуса си Заев заяви, че между него и българския вицепремиер Красимир Каракачанов разликата в етноса и идентичността не е единствената, но разликата в техните мирогледи е по-важна и по-сериозна, цитира думите му македонското електронно издание „Сакам да кажам“ и Агенция Фокус.

„Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е  българин, който говори български език, признат в цял свят. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. „Имаше прекалено много много омраза“, гласи статусът на Заев във „Фейсбук“.

Преди два дни Каракачанов, помолен да коментира възгледите на Заев, изразени в интервюто за българска медия отговори, че „по стар български обичай, знаете, на българина акъла му идва на следващия ден, така е и с колегата Заев“ и добави, че интервюто е „малка стъпка в правилната посока“. Той повтори, че България очаква Македония да формализира позициите си в анекс към Споразумението за добросъседство или в ново споразумение, или в протокол с ясна пътна карта за това какво и кога ще бъде изпълнено.

Насърчаваме вас и държавите-членки на Европейския съюз да продължите да търсите решение на двустранни въпроси извън процеса на интеграция на вашата страна в ЕС и да постигнете напредък в тези стремежи, като отворите и затворите Главите в преговорите, заяви днес помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър в писмо до премиера на РС Македония Зоран Заев, цитирано от БГНЕС.

„Ние високо оценяваме вашите усилия за провеждане на разговорите в духа на добра воля и за поддържане вашия ангажимент за осигуряване на европейското бъдеще на Северна Македония, което страната показа, че заслужава“, казва Рийкър в писмото.

Пом.- държавният секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ казва, че САЩ остават ангажирани да подкрепят Северна Македония в нейната интеграция в ЕС. Той изрази разочарование, че страните-членки на ЕС не се съгласиха да одобрят рамката за преговори за започване на преговори за членство в ЕС за нашата страна.

„Вашата страна показа, че е доверен съюзник в НАТО и голям приятел на САЩ. Присъединяването на вашата страна към ЕС остава нашият най-голям общ интерес и ние ще продължим да се застъпваме и подкрепяме заедно с нашите европейски партньори провеждане на междуправителствена конференция с Република Северна Македония по време на германското председателство на ЕС“, каза Рийкър.

Той добави, че Съединените щати наблюдават и разбират предизвикателствата и сложните въпроси, през които преминава процесът и отбелязва, че Северна Македония досега е показала, че не се отклонява, когато е необходимо успешно да завърши необходимите процеси, за да осигури устойчив мир, сигурност и просперитет за своите и граждани на съседни държави. Рийкър подчертава, че Северна Македония доказа това с постигането на историческото споразумение от Преспа и Споразумението за добросъседство и приятелство с България през 2017 г., което постави основите за по-силни отношения между двете страни.

sega.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!