BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изследване за антитела в Германия намалява надеждите за ефикасна ваксина срещу новия коронавирус

Научно изследване в Мюнхен показа, че антителата срещу новия коронавирус остават в тялото само няколко месеца, което намалява надеждите за ефективна ваксина или за продължителен имунитет, съобщи ДПА.

Тестовете на пациентите в мюнхенската клиника Швабинг разкриха значително намаляване на броя на неутрализиращите антитела в кръвта, каза Клеменс Венднер, старши консултант в отделението по инфекциозни болести.

„При четирима от девет пациенти виждаме спад на неутрализиращите антитела в много специалния тест, който може да се прави само в лаборатория с висока сигурност – заяви той. – Можем само да предполагаме за степента, в която това ще се отрази на продължителния имунитет и и стратегиите за ваксинация, но това трябва да се наблюдава отблизо в развитие“.

Резултатите предполагат, че оздравели пациенти могат да се заразят с вируса. За да бъде потвърдено това, са необходими допълнителни изследвания, добави Венднер.

Имунната реакция в организма се изгражда от В-клетки, които отделят антитела, и Т-клетки, които могат да разпознаят и убият познати антигени. И двата вида клетки са важни за продължителния имунитет.

Изследването на германските учени е в съзвучие с резултатите на други екипи по света.

Китайски специалисти съобщиха в сп. „Нейчър“, че наличието на антитела срещу коронавируса в кръвта намалява рязко след два месеца. Това важи особено за пациенти без симптоми, които произвеждат по-малко антитела. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!