BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Китай призна, че в Ухан има 3 живи щама на коронавирус от прилеп

В Института по вирусология в китайския град Ухан има 3 живи щама на коронавирус от прилепи, призна шефката на институцията Ван Ян в интервю за местен тв канал, цитирано от информационните агенции.

Тя обаче настоява, че те не са източник на глобалната пандемия от COVID-19, тъй като се различават от този на инфекцията, обхванала света. Ван обяснява, че от 2004 г. в института „изолирахме и получихме коронавируси от прилепи… В момента имаме три живи щама на вируси… Съвпадението им със SARS-CoV-2 е едва на 79,8%“. Тя категорично отхвърля твърденията, че заразата е тръгнала от лабораторията ѝ, като настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео. Според Ван това си е „чиста измислица“.

Учените в института в Ухан никога „не са откривали, изследвали или съхранявали вируса“, докато не получават проби на 30 декември м.г. от непознатата заразата, която се разпространява сред хората.

„Както всички други дори не знаехме за съществуването на този вирус“, казва тя относно COVID-19, който зарази над 5.3 млн. души в глобален мащаб и отне живота на повече от 340 000. „Как може да тръгне от нашата лаборатория, след като никога не сме разполагали с него?“, недоумява Ван обвиненията, отправени към института, който ръководи.
Китай настоява, че заразата за първи път се е появила на пазар за живи животни в Ухан.

СЗО пак ухажва Китай да разреши разследване на произхода на COVID-19
Световната здравна организация (СЗО) пак се опитва да убеди Китай да разреши разследване на произхода на коронавируса. „В момента обсъждаме изпращането на мисия с колегите си от Китай. Все още не е определена конкретната дата. Но чакаме първа възможност за провеждане на такава мисия с участието на учени от различни страни. Целта на мисията е да разбере произхода на вируса. Хубаво е да се отбележи положителният сигнал от Китай, че страната е отворена към такъв подход“, обясни Майк Райън от СЗО. Той подчерта, че организацията и много държави искат да разберат произхода на вируса възможно най-бързо.

„Всички страни разбират важността на изследването на произхода на вируса, защото по този начин можем да предотвратим появата му в бъдеще“, каза директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Той припомни, че през февруари е постигната договорка с Китай да приеме международни експерти, но досега това не се е случило.

СЗО предупреди за „втори пик“ на коронавируса в районите, където в момента заразата отстъпва. Държавите, в които броят на заразените, все още могат да се изправят пред „незабавен втори пик“, ако прекалено рано започнат да разхлабват от мерки за овладяване на епидемията, заяви д-р Майк Райън.

Над 6,5 млн. теста са направени в Ухан за 10 дни

Над 6,5 млн. теста за коронавирус са направени в китайския град Ухан в последните 10 дни, съобщиха информационните агенции. Властите там започнаха да изследват цялото население, което е 11 млн. души, заради опасения от втора вълна на заразата. В града се появиха новозаразени с COVID-19 в началото на май, след като почти месец нямаше случаи. Тестовете са безплатни и доброволни. Кампанията за стартира на 14 май и продължи до 23 край на миналата седмица.

Франция, Германия, Испания и Италия настояват за бързо отваряне на границите в ЕС

Председателите на парламентите във Франция и Германия Ришар Феран и Волфганг Шойбле призоваха възможно най-бързо да бъдат отворени границите в ЕС. Те разпространиха съвместно изявление, публикувано във френски медии. „Франция и Германия трябва да работят за незабавно възобновяване на свободното движение в Шенгенското пространство, когато са изпълнени условията за това“, заявяват Феран и Шойбле. Те подчертават, че затварянето на френско-германската граница вече е дало отражение върху отношенията между двете държави.

Границите в ЕС трябва да се отворят по общи правила за отваряне на границите и за възстановяване на свободното движение в Шенгенската зона след коронавируса, заяви и испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая пред радио „Кадена Сер“. Тя подчерта, че властта в Мадрид иска да работа по въпроса с „европейските ни партньори“. Дипломат номер 1 на Испания заяви, че приветства желанието на Франция и Германия и вижда положителни сигнали за сътрудничество.

Министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо пък предложи от 15 юни да се възобнови свободното движение в рамките на ЕС. Той говори пред местния тв канал Раи 1. Той припомни, че от тази дата Германия има намерение да отвори границите си. „Нека се опитаме да направим това заедно”, призова Ди Майо. Италия работи вече с Австрия и с няколко други държави от ЕС по този въпрос. Властта в Рим обяви, че от 3 юни страната ще започне да посреща туристи от чужбина.

Тръмп дари цялата си заплата за борба с коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп дава цялата си годишна заплата, която е около 400-450 хиляди долара, за борба с коронавируса. „Давам, и от самото начало съм давал цялата си заплата – от 400 до 450 хиляди на година – обратно на правителството. Последният чек бе предаден на Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ. Това е голяма чест“, написа Тръмп на своята страница в Twitter. Към своята публикация Тръмп прикачи и линк към съобщение, че е превел 100 хиляди долара (заплатата за първото тримесечие на тази година), за разработка на лекарства за лечение на коронавируса. Заразените с коронавирус в САЩ са над 1,66 милиона души, а починалите надхвърлят 98 хиляди, по данни на Университета „Джонс Хопкинс“.

Карантината спряла премиера на Нидерландия да се сбогува с умиращата си майка

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте не е успял да си вземе последно сбогом с майка си заради въведената карантина. Това съобщи той, цитиран от инфоормационните агенции. 96-годишната Мике Рюте Дилин от години живеела в старчески дом в Хага и е починала на 13 май. Синът й обаче не я посещавал от началото на пандемията заради ограниченията. Визитите в старческите домове са забранени от 20 март.

Причината за смъртта на Мике Рюте Дилин не се съобщават. Според местните медии възрастната жена не е била заразена с коронавирус.

Испания намали с около 2000 броя на жертвите

С около 2000 души беше намален броят на регистрираните до момента жертви на коронавируса в Испания, съобщиха местните медии. Щателни проверки показали, че някои от случаите са отчетени по два пъти или при отчитането са допуснати други грешки, обясни здравният кооринатор Фернандо Симон. Според коригираните данни починалите в страната от COVID-19 са 26 834 души. Заразените пък са 235 400.

Монголия остава под карантина до откриването на ваксина

Монголия ще остане под карантина, докато не бъде открита ваксина за коронавируса, обяви премиерът на страната, цитиран от в. „Гардиън“. Страната, която се намира между Русия и Китай, беше една от първите, затворили границите си заради пандемията. Сред въведените мерки с цел ограничавене на заразата е забрана деца под 12 години да посещават търговски центрове и ресторанти, задължителни предпазни маски на обществени места и затваряне на учебните заведения поне до септември.

„Страната ще продължи да спазва карантинните мерки, докато няма ваксина за коронавируса“, обяви премиерът Курелсух Укхнаа. Хиляди жители на странатане могат да се приберат от чужбина. Властите обявиха, че могат да се завърнат само уязвими групи като бременни жени, възрастни хора, деца с родителите си и монголци със серизони здравословни проблеми.

Рекорден брой нови случаи на коронавируса в Индия

Индия съобщи днес за рекорден брой нови заразени с коронавируса за седмо поредно денонощие, предадоха информационните агенции. Индийското министерство на здравеопазването е регистрирало 6535 нови случая на зараза. Общият брой на потвърдените заразени в страната е достигнал 145 380.

Смъртните случаи от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19 в Индия вече са 4167 със 163 повече от вчера.
Над 40 процента от заразените вече са се възстановили.
Индия вече е сред десетте най-тежко засегнати от пандемията от новия коронавирус държави.

Източник: Епицентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!