BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът помрачи посрещането на най-дългия ден в Стоунхендж

Пандемията от новия коронавирус попречи на друидите и празнуващите да наблюдават изгрева на слънцето в Стоунхендж, както по традиция се отбелязва лятното слънцестоене във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Древният каменен монумент обикновено привлича хиляди през най-дългия ден в северното полукълбо. Струпванията на хора обаче са забранени във Великобритания в рамките на мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19.

Изгревът беше излъчен на страницата във Фейсбук на организацията English Heritage (Английско наследство), която стопанисва Стоунхендж. 

Някои запалени друиди бяха решени да гледат изгрева на живо и се събраха в близко поле въпреки сутрешния дъжд. Един от предводителите им Крал Артър Пендрагон каза, че е „много влажно“, но въпреки това е непоколебим. 

„Не можеш да отмениш изгрева – завяви той пред Би Би Си. – Той настъпи и ние бяхме там да го честваме“.

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона.

Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!