BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мегалитно светилище, китна джамия и домашни гозби на пещ привличат туристи в село Мъдрец, Кърджалийско

В малкото селце със 170 жители Мъдрец, което се намира между Чифлик и Перперек, близо до Кърджали, са се съхранили две забележителности от съвсем различни епохи – мегалитно светилище, вероятно на 4 хил. години и красиво украсена джамия от 1863 г. н. е., които заедно със забележителната природа и домашни гозби на Севда и Фетхи привличат туристи от вътрешността да се отбият и тук, на път за Прперикон.

Античният каменен ансамбъл е съставен от големи скални късове, повечето от които за съжаление са разрушени при прекарване на път. Но „скалната лампа“ е оцеляла и още пази спомена за древни огнени възлияния, които са се правели в съзвучие с главното светилище  „Къркънаг“  до село Чифлик, към което светилището от Мъдрец има пряка визуална връзка.

Селцето Мъдрец се нарича така, защото наименованието му на турски език „софлар“, старо име на селото, означава вярващи, които спазват внимателно правилата на религията. Молитвеният дом в това селце има красив дизайн с уникални елементи на украсата.

На външен вид в сградата на джамията няма нищо забележително, но вътре пред посетителя се разкрива един красив и пъстър свят. Тя е строена и украсявана по заръка на вярваща жена, чийто гроб е прилепен на източната стена на сградата.

Кметът на селото Юмер Халил разказва преданието, че преди столетия жена от селото рано овдовяла и поради това останала бездетна. Тя не погледнала друг мъж, обърнала се към религията за утеха и за хаир дала всичките си средства за построяването на тази джамия.

На западната стена до портата е записана датата на построяване на сградата през 1863 година. Уникалното е, че датата е отбелязана и по мюсюлманското летоброене хиджра – 1284 година и по християнското летоброение – 1863, а най-отгоре е написана възхвала на Твореца.

Дървената врата е боядисана в зелено, а на прага има малка стълбичка, която води към горницата – балконче, отредено за жените. По ъглите на дървения таван са изрисувани цветя и разноцветни орнаменти.

Но внимание привлича дърворезбованото слънце на тавана, в центъра на което има оформена дървена диня разцепена на четири части. И всичко това е оцветено в красиви багри. Няма друга такава изработка в джамия, това е една от малкото такива сгради, съхранени в автентичен вид.

Ако туристите решат да останат наблизо, то има едно уютно и красиво кътче, сътворено от ръцете на младото семейство Севда и Фети Али от Мъдрец.

Сърмички на пещ, къпана баница, печено агънце, чи кюфте, домашен айрян и масло предлагат двамата на гостите.

Сладките изкушения също не са за пренебрегване – баклава, домашни сладки и локум, и още много други изненади приготвят домакините Севда и Фети.

Продуктите са от село – яйца, мляко месо и сами отглеждат плодове, зеленчуци, пчелен мед. За своя специалитет “рибка на керемидка” пъстървата доставят от Доспат.

Освен на добрата храна, гостите се наслаждават на уютен комфорт и сърдечно гостоприемство.
Къщата в Мъдрец разполага с 6 стаи за гости, всекидневна, голяма тераса, веранда, всичките с отмаряща погледа гледка към Родопите, просторен навес, беседка и зелен двор.

НЖ

 

 

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!