BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Менструацията в Индия – табу, срам и лукс

Шотландия реши – тампоните и дамските превръзки стават безплатни. Време е Индия да последва този пример и даде възможност на милиони жени да поддържат хигиена по време на менструация, смята Иша Батиа.

Представете си, че се събуждате в легло, потънало в кръв. Представете си, че трябва да отидете с окървавена пола до училищната тоалетна. Представете си окъсано парче плат между краката си.

Всичко това вероятно звучи доста отблъскващо, но то засяга стотици хиляди момичета в Индия. Така беше и с мен – помня как баба ми даде едно страшно мръсно парче плат, което да сложа между краката си. Помня и, че се възпротивих, защото в училище тъкмо бяхме чели нещо за спазването на менструационната хигиена. Но логиката на баба ми беше друга: „менструацията е нещо мръсно, затова ти трябва мръсно парче плат. Нали в крайна сметка ще се хвърли в боклука, защо трябва да е чисто?“.

Заболявания, които биха могли да се избягнат

Има различни проучвания, посветени на менструационната хигиена в Индия. В едно от тях се казва, че над 70 процента от индийските жени все още смятат менструационния цикъл за „мръсен“. Т.е. баба ми изобщо не е изключение – тя цял живот е ползвала именно такива мръсни парцали и не е чудно, че се разболя от рак на шийката на матката.

Предполага се, че 70 процента от всички заболявания на половите органи у жените в Индия се дължат на лошата хигиена по време на менструационния цикъл. Въпреки това никой не говори по този въпрос – даже за образованите хора темата си остава табу. Дори когато лекуваха баба ми от рак, така и никога не чух някой да споменава думи като „вагина“ или „матка“.

Друго изследване сочи, че само 18 на сто от индийските жени могат да ползват хигиенни материали по време на менструацията. Всички останали споделят съдбата на баба ми. Много от тези жени отдавна страдат от различни заболявания, като малцина забелязват, че мръсното парче плат между краката им само влошава нещата.

Момичетата са в неведение

Над две трети от момичетата в Индия научават за съществуването на менструацията чак когато ги споходи за първи път, показва допитване. Трябва да призная, че и при мен беше така – колкото и да е странно, до 11-годишна възраст пред мен не бяха споменали и дума по въпроса. Стигматизацията на тази тема е толкова голяма, че момичетата не смеят да я обсъждат и с най-близките си приятелки. Нито пък е чудно, че най-известната марка дамски превръзки на индийския пазар носи наименованието „Шепот“. Името ясно подсказва, че момичетата се притесняват да говорят по този въпрос.

През последните десет години положението се подобри донякъде: женски организации се възпротивиха на високите данъци върху хигиенните материали, рекламни и документални филми се опитаха да привлекат вниманието на обществото към проблема. Това без съмнение е важно, но пък така и не бе засегнат въпросът дали дамските превръзки и тампоните са изобщо налични и дали повечето индийски жени могат да си ги позволят.

Презервативи – да, но не и дамски превръзки

В Индия един пакет дамски превръзки струва между 100 и 250 рупии, т.е. между 1 и 3 евро. Повечето бедни семейства не могат да си позволят този лукс. Има няколко общественополезни организации, които предлагат дамски превръзки на ниски цени – по 10 рупии. Но те работят само в определени региони на Индия.

Иша Батиа Иша Батиа

Индийското правителство е длъжно да осигури на жените и момичетата в страната достъп до хигиенни материали за менструационния цикъл. Правителството например от десетилетия насам предоставя безплатни презервативи в болниците, за да контролира раждаемостта. То би могло да използва същата инфраструктура, за да снабдява момичетата и жените с хигиенни материали.

Решението на Шотландия да предостави безплатно продуктите, необходими на жените през менструационния цикъл, ме изпълва с надежда – че и други страни като например Индия ще последват този пример. Шотландската политичка Моника Ленън подчерта наскоро: „Това не са луксозни стоки, те са абсолютно необходими и всяка жена би трябвало да може да ги ползва, когато са ѝ необходими“.

DW

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!