BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 71 млн. лева са преведени на тютюнопроизводителите

Премиерът Бойко Борисов обеща правителството да продължи с подкрепата си към тютюнопрозводителите.

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, цитират от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани.

Председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев благодари за финансовата помощ, която 11-а поред година се изплаща на стопаните. „България предложи на Европейската комисия тази схема да продължи и през следващите 2 години. В лицето на министър Танева, страната ни настоя пред комисията подпомагането да продължи и в новия програмен период“, заяви Цветан Филев. След преговори в ЕК бе прието помощта да се прилага и през следващите две преходни за новата Обща селскостопанска политика години. Схемата за преходна национална помощ се прилага и за сектор „Животновъдство“.

Десислава Танева
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева информира, че от 15 март за първи път българин ще оглави Европейската браншова организация на тютюнопроизводители и преработватели в лицето на Цветан Филев.

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 – 2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия, допълват от кабинета.

14 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини и за изграждането на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието на кабинета, на което присъстваха кметове, издигнати от различни политически партии. Премиерът посочи, че правителството поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

Финансова подкрепа в размер на 10,5 милиона лева от правителството днес получиха общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и кабинетът подпомогна община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!