BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На традиционна турска сватба в Звиница

Сватбарския маратон в региона е към своя край, този месец почти ежедневно имаше сватби в Кърджали и областта. За турците в Кърджалийско са характерни някои традиционни практики преди сватбата и по време на нея, това каза за „Нов живот“ Мухарем Алиосман – общественик и сектетар на читалището в село Звиница, община Кърджали.

Макар да са отпаднали доста от традициите и обредите, характерни за местните сватби, все още има трайно съхранени ритуали, както ще видим тук в една сватба отпреди няколко дни в село Звиница.

Неизменен остава обичаят булката да събира „чеиз“ и да го представя на всички, които искат да го видят, като предшестваща част на тържествената сватбена церемония. Съседите, които идват, носят подаръци или пари, за да подпомогнат началото на съвместния живот на младоженците.

„Всички знаят и практикуват преди сватбата характерните момински партита–„кънагеджеси“, на които присъстват всички жители на селото – играят кючеци и хора, а на по късен етап идва младоженецът със свита и се смесва със забавляващите се. Годеницата в традиционната червена носия „биндаллъ“ танцува пред годеника си, държейки стомна с бонбони, която ритуално се счупва“, по думите на Мухарем Алиосман

После идват приятелките на годеницата и неомъжени девойки и танцуват със запалени свещи около нея на традиционна за случая песен. След това годеницата се забулва с червена кърпа и свекървата идва и къносва ръцете на бъдещата си снаха, поставяйки по една златна монета по тях.

Преди сватбата се прави и „никяха“ – религиозен брак в присъствието на свидетели, пред ходжата, който чете молитви и ги пита дали са съгласни с тази женитба.

В деня на сватбата младоженецът идва със сватбено шествие“алай“ да вземат булката. На места в селата в Кърджалийско е запазена и традицията за сватбеното знаме, на върха на което се слага ябълка и се изяжда от младоженците.

Пред колата на младоженеца се опъва преграда/въже от деца, които го пускат, но след като той се откупи с пари. Роднини и близки съседи идват да се сбогуват с булката, която им целува ръце и те й даряват пари.

Ако булката има брат, той символично я връзва три пъти с една червена панделка. После в къщата влизат свекървата и кумицата, които пият кафе.

В сватбения сценарий младоженеца бива изправян пред различни изпитания – открадват му обувката и той трябва да плати, за да му я върнат.

 

Забулена с червен воал, булката се извежда от дома от бащата или брат си и се предава на младоженеца, който я разбулва и целува.

На излизане се хвърлят монети, жито и бонбони пред младоженците – за да са здрави и богати, и да имат много деца и сладък живот.

Сватбеното шествие завършва с танци пред дома на булката, след това всички отиват на сватбените церемониали и на сватбената трапеза.

НЖ

   

 

 

 

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!