BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар“ връчи плакет на кмета Станислав Дечев

Новата тракийска организация Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар“ връчи почетен плакет на кмета на община Хасково Станислав Дечев за подкрепата му към тракийската кауза. Призът му беше поднесен в двора на Регионалния исторически музей в Хасково, непосредствено след тържествения ритуал за Освобождението на България.

Плакетът беше връчен от Величка Георгиева, която е член на Управителния съвет на тракийската организация. Тя обяви, че удостояват с плакета градоначалника за подкрепата му и позицията, която е заел, за да се реализира инициативата им – да бъде удостоен посмъртно великият Капитан Петко войвода със званието „Почетен гражданин на Хасково“, което беше прието при повторно гласуване на заседание на Общинския съвет на Хасково.

„Вие, г-н Дечев, допринесохте с делата и позицията си да се изпълни един жест на признателност и благодарност от нашето поколение, подет от Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар“ към Капитан Петко войвода. Благодарим за Вашата подкрепа и позиция. Пътят към познанието на историята е знанието за делата на дедите ни!“, заяви Величка Георгиева.

Тя обяви новата национална инициатива на Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар“ за осъществяване и изпълнение на изработка на 3D фигури в реален размер с автентично облекло и оръжие на великите българи. Първата фигура, която вече се изработва от известния 3D-дизайнер Камен Василев е на бореца и защитник на тракийската кауза и българщината – Капитан Петко войвода. Ще бъдат изработени фигури още на Апостола на свободата Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Гоце Делчев. Идеята на сдружението е да бъдат изработени по две фигури, като едната ще остава в регионалните исторически музеи, а другата ще е част от образователна пътуваща изложба от град на град под надслов „България, това са те“, „България, това си ти“. Ще бъде открита банкова сметка за кампанията.

Кметът Дечев прие плакета с благодарности. Изтъкна, че заслугата не е само негова, но и на общинските съветници, които са одобрили идеята на тракийската организация – Капитан Петко войвода да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Хасково“. Той отправи предизвикателство към потомците на тракийските бежанци – заедно да направят кампания в Хасково под надслов „България, това сме ние“. Тя беше приветствана от сдружението.

Анета Кутелова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!