BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новият коронавирус е бил „спящ“ на много места по света

Новият коронавирус най-вероятно не се е появил в Китай, а бил в „спящо“ състояние по ​​целия свят много преди това и се е проявил при определена комбинация от природни фактори. Това мнение изказва старши научният сътрудник в Центъра за медицина, основана на доказателства (CEBM) в Оксфорд, и гост професор в университета в Нюкасъл Том Джеферсън, цитиран от The Daily Telegraph.

Според учения, все повече доказателства идват от различни страни, че вирусът е бил разпространен на много места по света, преди да бъде идентифициран в Азия.

Миналата седмица испански епидемиолози съобщиха, че вирусът на SARS-CoV-2, който е причинител на коронавирусна инфекция, е открит в проби от отходните води на Барселона от март 2019 г., тоест девет месеца преди да бъдат съобщени първите случаи на зараза в Ухан.

Следи от коронавируса са открити в проби от отточните води от италианските градове Милано и Торино от декември миналата година и в отходните води в бразилския град Флорианополис от ноември 2019 г.

„Мисля, че вирусът вече е бил тук, а под тук имам предвид навсякъде. Възможно е да имаме работа със спящ вирус, активиран от условията на околната среда, казва Джеферсън. В началото на февруари е имало случай [на инфекция с коронавирус] на Фолклендските острови. Откъде дойде? На круизен кораб, плаващ от Южна Джорджия до Буенос Айрес, пътниците са били наблюдавани и на осмия ден, когато преминават морето Уолдел, е регистриран първият случай. Дали ли вирусът се е намирал в приготвената храна и се е активирал, когато е била размразена?“, пита ученият.

Аналогията с испанския грип

Джеферсън прави аналогия с масовата пандемия на испански грип, от която от 1918 до 1920 г., според различни оценки, загиват до 100 милиона души, а почти всеки трети жител на планетата е заразен. „В случая с испанския грип се случили странни неща. През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испански грип, въпреки че те не са имали контакт с външния свят“, казва ученият.

„Обяснението може да е, че тези патогени не идват от никъде и не отиват никъде. Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би гъстотата на световното население или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме“, казва Джеферсън. Той също така вярва, че вирусът може да се предава не само от човек на човек, например, чрез допир или кашлица, но и чрез отпадните води.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!